Luister naar

Productiviteit sociale werkplaats stagneert

Nieuws
Sociale werkplaatsen zijn niet langer in staat om een bezuiniging van het Rijk op te vangen. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureaus Berenschot en SEO Economisch Onderzoek.
Joost de Vries redactie vk
dinsdag 19 juni 2018 om 03:00

Amsterdam

Het kabinet-Rutte II (2012–2017) besloot om over een periode van vijf jaar drieduizend euro per arbeidsgehandicapte te bezuinigen op de rijksbijdrage. De grens van de productiviteit van deze mensen is bereikt, stelt het onderzoek. In 2015 kwam er een eind aan de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), een regeling die ruim honderdduizend mensen met een arbeidsbeperking voorzag van gesubsidieerd werk. De toenmalige coalitiepartners VVD en PvdA vonden elkaar in de overtuiging dat mensen met een arbeidsbeperking tussen reguliere collega’s op een gewone werkvloer zouden moeten werken.

De deur van de Wsw ging aan de buitenkant op slot: er kon niemand meer in, er konden alleen nog mensen uit. PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma boekte tegelijkertijd een ‘efficiencykorting’ in. Het Rijk ging minder betalen per arbeidsgehandicapte. De Wsw-bedrijven moesten deze korting opvangen door efficiënter te gaan werken. De staatssecretaris kondigde aan deze maatregel te gaan ‘monitoren’. Daarom is er de ‘thermometer’ van Berenschot en SEO. De rek is eruit, stelt het rapport. De mensen die nu nog bonbons inpakken en servetten vouwen in de sociale werkplaatsen kunnen niet harder werken dan ze al doen. Ze maken wel loonstappen en er is geen nieuwe (goedkope) aanwas.

geld bij

Tussen 2012 en 2016 slaagden sociale werkplaatsen er nog wel in de productiviteit op te schroeven. In de eigen werkplaatsen produceerden de mensen meer. En SW-bedrijven vroegen hogere tarieven voor de mensen die zij detacheerden aan reguliere bedrijven. Zo werd een derde van de bezuiniging opgevangen. De verbetering ‘vlakt af’, stelt het rapport. ‘Er moet geld bij’, zegt Maarten Adelmeijer, een van de auteurs. ‘De SW-bedrijven kunnen de korting van het Rijk niet goedmaken.’

Dus komt de rekening terecht bij de gemeenten, die eindverantwoordelijk zijn voor de SW-bedrijven. In 2014 volstond nog een bedrag van 43 miljoen. Dit jaar moeten gemeenten 190 miljoen bijleggen, verwachten de onderzoekers. Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken erkent in een brief aan de Kamer dat de kosten voor gemeenten stijgen, maar maakt geen aanstalten om de portemonnee te trekken. Gemeenten kunnen een greep doen uit een pot geld die zij in februari kregen toegezegd.

Directeur Jan-Jaap de Haan van ­Cedris, de koepel van SW-bedrijven, pleit voor terugdraaien van de bezuiniging. ‘Die efficiency-korting moet van tafel.’ Van Ark zou 140 miljoen euro moeten uittrekken om de bezuiniging ongedaan te maken. ‘Met een groep die kleiner en ouder wordt, kun je niet steeds meer productie draaien.’ De pot met geld waar de staatssecretaris naar verwijst, is hier niet voor bedoeld, vindt hij. ‘Haar enige oplossing is zeggen: kijk, daar was een zak geld. Maar je kunt daar niet alle problemen van jeugdzorg, bijstand, Wsw en bijstand uit betalen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.