zaterdag 23 februari 2019 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het rouwprentje van Anny Schouterden, slachtoffer van een dodelijk ongeval. HBVL

Rechter looft echtgenoot van verongelukte Anny om vergevensgezindheid

“Dit was een stom ongeval, hij hoeft niet gestraft”

Hasselt“Het was een stom ongeval. Ik wil niet dat hij gestraft wordt. Hij staat aan het begin van zijn carrière.” Dat zei een zeer vergevensgezinde Eddy Motmans uit Hasselt vrijdag tegen de jongeman die het ongeval veroorzaakte waarbij zijn vrouw Anny Schouterden (62) omkwam. Zowel de procureur als de rechter gaven aan akkoord te gaan met een opschorting van straf. “Chapeau hoe ze dat samen verwerken”, sprak rechter Paul Geukens.

Op 3 oktober 2017 was Anny Schouterden met de fiets op weg naar Hasselt-centrum toen ze op Ekkelgarden, nauwelijks één kilometer van haar huis in Rapertingen, botste met een kleine bestelwagen. Achter het stuur zat een toen 21-jarige Zonhovense student die zijn vader achterna reed om meubels op te halen voor het goede doel. Bij het afdraaien verleende de twintiger geen voorrang, waarna Anny op de motorkap belandde. Vervolgens maakte ze een lelijke val en kwam ze met haar hoofd ongelukkig op het asfalt terecht.

De 62-jarige vrouw, een bekende in het Rapertingse verenigingsleven en daarbuiten, vocht nog enkele dagen voor haar leven in het ziekenhuis, maar bezweek op 7 oktober aan haar verwondingen.

Tranen

Overmand door emoties deed de Zonhovenaar zijn verhaal vrijdag in de rechtbank. “Het kwam door de laagstaande zon. Ik heb haar niet gezien. Dit gaat me mijn hele leven lang blijven achtervolgen. Ik probeer het een plaats te geven en rij nu weer met de auto”, zei de jongeman terwijl hij zijn tranen de vrije loop liet. Hij drukte meermaals zijn spijt uit en is duidelijk nog altijd kapot van de feiten.

De student ging ook naar de begrafenis van Anny, maar moest halverwege de dienst het crematorium verlaten omdat het hem allemaal te veel werd.

“Enkele maanden later zat hij in het Theatercafé in Hasselt tegenover Eddy Motmans om zijn verhaal te doen. Ook stuurt hij met Kerstmis altijd een kaartje naar de weduwnaar van Anny. Dat wordt geapprecieerd door mijn cliënt, al brengt het uiteraard zijn partner niet terug. Mijn cliënt moet zijn partner missen net nu ze samen van hun pensioen konden beginnen genieten”, zei Tom Van Overbeke, de advocaat van Eddy Motmans.

Ik apprecieer het dat nabestaanden en dader zo overeenkomen. Dit is bijzonder knap en moedig. Vooral meneer Motmans wil ik feliciteren Rechter Paul GEUKENS

Uitzonderlijk

“Dader en slachtoffer hebben elkaar gevonden. De spijt is heel oprecht. Ik heb het nog eens meegemaakt bij een dodelijk ongeval, maar dit is zeer uitzonderlijk. Bij 95 procent van de ongevallen gaat het er heel anders aan toe”, moest ook rechter Paul Geukens toegeven.

Bij het ongeval was er geen sprake van verzwarende omstandigheden zoals overdreven snelheid of alcohol. “Het ene ongeval is het andere niet. We moeten de strafwet niet harder maken dan ze is. De partijen hebben elkaar gevonden om samen dat leed te beleven. Je kan uiterst voorzichtig zijn en dan nog kan het gebeuren. Ik heb geen bijzondere vorderingen en gedraag me naar de wijsheid van de wet”, aldus de procureur.

Moedig

De verdediging sprak eveneens over “een stom ongeval” door de laagstaande zon en vroeg de opschorting van straf voor de jonge dader. Hij wordt dan wel schuldig bevonden, maar krijgt geen straf opgelegd. “Het overlijden van het slachtoffer en het veroorzaakte leed voor de familie zijn een zeer zware straf voor mijn cliënt. Hij is zwaar onder de indruk en moet dit tot het einde van zijn dagen meedragen”, pleitte de advocate van de Zonhovenaar.

“Ik ben geneigd om gunstig advies te verlenen”, aldus de procureur.

“Voor ik hier op inga, wil ik weten wat het idee van de nabestaanden is”, polste de rechter vervolgens bij weduwnaar Eddy Motmans. Die sprak daarop zijn vergevensgezinde woorden: “Ik wil niet dat hij gestraft wordt. Ik wil zoiets zelf niet meemaken als bestuurder. Het was een stom ongeval, een stom accident. De volgende dag ben ik naar de plaats van het ongeval gereden en de zon scheen toen ook. Hij raakte verblind door de laagstaande zon. Ik heb absoluut geen probleem met het verzoek tot opschorting”, aldus Motmans.

Rechter Geukens sprak zijn bewondering uit voor die houding: “Ik apprecieer het dat nabestaanden en slachtoffer zo overeenkomen. Dit is bijzonder knap en moedig. Vooral meneer Motmans wil ik feliciteren.” Op 22 maart velt de rechter zijn vonnis.

 BART DEWAELE

Rouwspecialist Manu Keirse

“Verbondenheid in het lijden”

HasseltRouwspecialist Manu Keirse heeft zelf al situaties meegemaakt waarbij dader en nabestaanden samen het rouwproces aangaan. “Er is sprake van verbondenheid in het lijden.

“Belangrijk in dit geval is hoe de chauffeur zich gedraagt”, zegt Manu Keirse. “Hij lijdt er duidelijk ook onder, en rouwt eveneens. De dader is geen boeman maar een mens van vlees en bloed die hier ook van afziet.”

“Anderzijds zit de man, de echtgenoot, in dit geval niet met gevoelens van wraak of agressie. Zulke emoties zouden heel normaal zijn, maar deze man is al een stuk gevorderd in het rouwproces. Ik heb ooit hetzelfde gezien bij twee dochters van wie de ouders waren omgekomen bij een ongeval veroorzaakt door een spookrijder. De ene dochter kon het de dader vergeven, de andere niet. Die laatste vrouw zat met schuldgevoelens tegenover haar ouders die ze nu bij de dader legde. Dit is vooral een teken dat Eddy Motmans een goede relatie had met zijn vrouw: hij heeft geen schuldgevoelens en hoeft die dus niet af te wentelen op een ander”, besluit de rouwspecialist. (geho )

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws