© ram

Huurders Venhoef wachten 4 jaar op stoep

Bij een aantal recent gebouwde huurwoningen in Venhoef in Minderhout (Hoogstraten) is nog steeds geen stoep aangelegd. Voor minder mobiele bewoners is dat een probleem.

ronny van den ackerveken

De huizen van woonmaatschappij De Ark zijn zo’n vijf jaar geleden gebouwd. De buitenaanleg bestaat voornamelijk uit zand en onkruid. “Vier jaar geleden ben ik als een van de eersten hier komen wonen”, zegt Kristel ­Marissen (50). “Ik heb de ziekte van ­Steinert, een spieraandoening waardoor ik moeilijk kan stappen. Mijn gezondheid gaat door de ziekte verder achteruit. Nu ben ik nog een beetje mobiel, maar dat gaat ooit stoppen. Omdat er nog geen verharding ligt, kan ik met mijn scooter niet de garage uitrijden. Ook is er weinig contact met de buren, want ik kan niet naar buiten komen. Ik heb een bank die voor het huis zou kunnen staan, maar zonder stoep kan ik daar geen gebruik van maken. Twee weken geleden heb ik een brief gekregen van De Ark dat er een vergadering was over de stoepen. Daar heb ik nadien niets meer van gehoord.”

Houten en ijzeren platen

Kinesist Paul Cools komt regelmatig langs bij Kristel. Hij probeert mee te werken aan een snelle oplossing. “Ik heb al meermaals contact opgenomen met het stadsbestuur en De Ark. Die hebben een aantal voorstellen gelanceerd, onder andere om de werken te vervroegen, maar het blijft wachten op stoepen. Als tussenoplossing is wel door een onderaannemer een klein paadje in klinkers aangelegd tussen de straat en de voordeuren. Er lagen ook een tijdje houten platen als verharding. Bij de voordeur van Kristel zijn ijzeren platen gelegd, maar dat is onvoldoende. Ze heeft amper sociaal contact. Ik begrijp niet dat het zo lang moet duren om hier voor een fatsoenlijke verharding te zorgen”, vertelt Paul Cools.

Voor de winter

Johan Vermeeren, voorzitter van de gemeenteraad in Hoogstraten en bestuurslid van De Ark, erkent het probleem. “Voor ons is het ook frustrerend dat dit blijft aanslepen. De woningen zijn gezet door De Ark, maar de buitenaanleg gebeurt door het Agentschap Gesubsidieerde Infrastructuur (AGI). Dat betaalt het grootste gedeelte van de kosten. Na overleg tussen De Ark en AGI gingen we ervan uit dat een aannemer vrij snel met de werken zou kunnen starten. De Raad van Bestuur van De Ark heeft recent nog maar eens de buitenaanleg goedgekeurd en het aandeel dat De Ark betaalt. Wat betreft de woonmaatschappij zijn alle stappen dus gezet. De bal ligt nu in het kamp van AGI. Het is niet de eerste keer dat dit voorvalt in Hoogstraten. We hopen dat er nog voor de winter klinkers liggen bij de huurwoningen in Venhoef”, zegt Johan ­Vermeeren.