Matthew Perry worstelde jarenlang met drank- en medicijnverslavingen en ondernam vele pogingen om af te kicken (foto 2015).
Foto: Getty Images

Politie opent een onderzoek naar de dood van 'Friends'-acteur Matthew Perry

De politie in de Amerikaanse stad Los Angeles heeft een onderzoek geopend naar de dood van 'Friends'-acteur Matthew Perry. Die werd eind oktober vorig jaar dood teruggevonden in zijn huis. Volgens het officiële medische rapport stierf Perry door een ongeval, veroorzaakt door de acute effecten van ketamine. De politie wil nu te weten komen hoe de acteur aan de ketamine is geraakt.

Matthew Perry (54), die wereldberoemd werd als Chandler Bing in de populaire sitcom 'Friends', werd op 28 oktober 2023 dood aangetroffen in het zwembad in zijn huis in Los Angeles. De hulpdiensten waren opgeroepen voor een hartstilstand.

De politie liet al vrij snel weten dat er geen aanwijzingen waren voor een misdrijf. Uit het autopsierapport bleek dat de dood van Perry veroorzaakt werd door de acute effecten van het verdovingsmiddel ketamine.

Andere factoren die bijdroegen aan zijn overlijden waren verdrinking, een kransslagaderaandoening en de pijnstiller buprenofrine, die wordt gebruikt om een opiatenverslaving onder controle te houden.

Het autopsierapport besloot dat het om een ongeval ging.

Hoe raakte Matthew Perry aan ketamine?

Ten tijde van zijn overlijden kreeg Perry ketamine toegediend in een experimentele behandeling voor depressie. Volgens de medische experts lag de hoeveelheid ketamine in zijn lichaam in lijn met een dosis die gebruikt zou worden voor een complete verdoving bij een operatie. Die hoeveelheid kon niet verklaard worden door zijn laatste medische behandeling, die zo'n anderhalve week voor zijn dood plaatsvond.

In een verklaring zegt de politie van Los Angeles (LAPD) nu dat ze samen met de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst (DEA) de omstandigheden van Perry's overlijden onderzoekt. De diensten willen weten hoe de acteur aan de ketamine is geraakt.

Het is niet duidelijk in welke fase het onderzoek zich bevindt en wie eventueel al ondervraagd is.

Wat is ketamine?

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij kortdurende, pijnlijke chirurgische ingrepen, in brandwondencentra en in de veeartsenij. De jongste jaren is het middel opgedoken als drug in het uitgaansmilieu. Het kan hallucinaties veroorzaken en dat zorgt voor een gevoel van dissociatie, alsof je even helemaal 'van de wereld' bent.

Tegelijk wordt de jongste jaren ook onderzoek gedaan naar het gebruik van ketamine als antidepressivum. Het gaat dan om esketamine, een variant die wordt toegediend in de vorm van een neusspray, op voorschrift van een psychiater en onder gecontroleerde omstandigheden. Deze variant is anders van samenstelling dan de ketamine die in het uitgaansleven gebruikt wordt.

Het toedienen leidt tot een vermindering van depressieve symptomen. Maar de effecten zijn slechts kortstondig, wat betekent dat er steeds nieuwe dosissen toegediend moeten worden om een langdurig effect te krijgen.

Eerbetoon aan Matthew Perry tijdens de uitreiking van de Oscars eerder dit jaar.
Foto: Belga

Matthew Perry en de worsteling met verslaving

Van 1994 tot 2004 speelde Matthew Perry de rol van Chandler Bing in 'Friends'. Chandler is de neurotische en sarcastische kamergenoot van Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) en latere echtgenoot van Monica Geller (Courteney Cox). Hij speelde er verder naast Jennifer Aniston (Rachel), Lisa Kudrow (Phoebe) en David Schwimmer (Ross).

Een groot deel van zijn leven worstelde Perry met alcohol- en medicijnverslavingen. Hij probeerde meermaals om ervanaf te geraken, maar die strijd was moeilijk. In zijn autobiografie 'Friends, lovers and the big terrible thing' die in november 2022 uitkwam, schreef hij dat hij tot dan toe allicht al 9 miljoen dollar gespendeerd had aan therapie en behandelingen.

Het boek kwam er nadat Perry in 2018 in het ziekenhuis was beland met een maagdarmperforatie, een gevolg van zijn middelengebruik. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Nadien besefte hij dat het anders moest.

Toen zijn boek uitkwam, was hij 18 maanden clean. Met zijn verhaal wilde de acteur andere mensen met een verslavingsproblematiek laten weten dat ze niet alleen zijn. "Het 'waarom' dat ik nog leef, dat zit zeker in het helpen van anderen", zei hij daarover in interviews.

Bekijk: Wie was Matthew Perry?

Videospeler inladen...

Meest gelezen