Fietsers en buren schrikken niet van dodelijk ongeval op felrood fietspad aan rusthuis: “Levensgevaarlijk”

Familie en vrienden hebben bloemen neergelegd op het kruispunt Vrijheid-Wezenstraat in Arendonk, waar maandag fietsster Carry Segers (47) verongelukte. De vrouw werd er op het fietspad aangereden door een auto en overleefde de klap niet.

EDDY MEULEMANS

Op het kruispunt Vrijheid-Wezenstraat, vlak aan het rusthuis van Arendonk, gebeuren er om de haverklap incidenten met fietsers: heel veel ‘bijna-ongevallen’, maar geregeld ook echte aanrijdingen met licht- en zwaargewonden en sinds deze week helaas ook een eerste ongeval met dodelijke afloop. Carry Segers, medewerkster van de Arendonkse bibliotheek en moeder van twee kinderen, werd er doodgereden door een autobestuurder die haar “niet gezien had”.

Gouden vrouw

Op de Vrijheid hebben fietsers voorrang op de auto’s uit de Wezenstraat: er staat een stopbord en op het asfalt is een volle streep getrokken, maar slechts weinig chauffeurs slaan er acht op en rijden zonder te stoppen de Vrijheid op. “Heb jij Carry gekend?” vraagt een jonggepensioneerde fietser wanneer hij ziet dat we een foto nemen van de neergelegde bloemen. “Ik zag haar weleens in de bibliotheek: altijd vriendelijk en behulpzaam, een gouden vrouw”, zegt de man, waarna hij meteen een kritische noot laat horen. “Dit kruispunt is echt wel levensgevaarlijk”, zegt hij. “Altijd hou ik mijn vingers aan de remmen wanneer ik hier passeer en een auto uit de Wezenstraat zie komen. Pas als ik zeker weet dat hij mij gezien heeft, rij ik door.”

Dat zegt ook schepen Luc Bouwen (CD&V). “Ik passeer hier elke dag als ik van het gemeentehuis naar huis fiets. Ook ik maak altijd eerst oogcontact met de chauffeur. Anders stop ik en laat ik de auto passeren, ook al weet ik dat ik wettelijk voorrang heb.”

Of hij als schepen van Openbare Werken het kruispunt dan niet veiliger kan maken? “Omdat we vreesden dat er vroeg of laat iets ernstigs zou gebeuren, hebben we de voorbije jaren meermaals aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gevraagd om het kruispunt aan te pakken. Volgens de verantwoordelijken van AWV was dat niet nodig. De situatie op het kruispunt was duidelijk voor hen: fietsers hebben voorrang en auto’s moeten stoppen. En daarmee was de kous af voor AWV.”

Toch is er hoop, want sinds april van dit jaar is de gemeente eigenaar geworden van de Vrijheid. In ruil werden de ringwegen Bergen, Schutterstraat en Hokken overgedragen aan het Vlaams gewest. “Meteen na de overdracht hebben we een studie besteld bij een bureau van verkeersexperts om te onderzoeken hoe het kruispunt op de Vrijheid heringericht kan worden ten behoeve van de veiligheid van de fietsers. Woensdag zitten we samen om de eerste resultaten van hun analyse te bespreken. De definitieve aanbevelingen volgen half oktober.”

Mogelijke opties zijn verkeerslichten of de aanleg van een rotonde. In afwachting heeft de gemeente vorige maand op eigen initiatief al een voorlopige ingreep gedaan door de fietsstrook op de Vrijheid felrood te schilderen om zo de “zichtbaarheid te verhogen”. Met deze proefmaatregel had ze gehoopt dat het fietspad sterker zou opvallen, zodat automobilisten er beter zouden opletten en zien dat er ook fietsers kunnen passeren. Helaas heeft dat voor Carry Segers niet geholpen.

Man en twee zonen

Het slachtoffer wordt vandaag begraven. De uitvaart vindt plaats om 15.15u in crematorium Pontes in Turnhout. Carry Segers laat een man en twee zonen na, onder wie de 21-jarige Jef Van Steenbergen die bij de komende verkiezingen op de vierde plaats staat op de lijst van N-VA.