© Walter Saenen - WAS

Antwerpse brandweer over lof na explosie Paardenmarkt: “Dat deed deugd”

Drie brandweermannen van de Brandweer Zone Antwerpen hebben woensdag getuigd over hun werkzaamheden na de explosie op de Antwerpse Paardenmarkt. Dat ze nog zeven mensen levend uit het puin konden halen, geeft hen veel voldoening. “Het deed ook deugd om achteraf in de pers en op de sociale media te lezen dat we ons best hadden gedaan. Dat heeft ons een hart onder de riem gestoken”, zegt kapitein Dimi Vercammen.

adm

Kapitein Vercammen had maandagavond de hulpverlening aangestuurd. “Ik besefte meteen dat het ernstig was, toen ik van onze eerste wagen ter plaatse vernam dat er drie gevels volledig waren weggeblazen. Toen ik met de tweede wagen arriveerde, waren de collega’s al aan het werk. Er was paniek bij de omstaanders en ik hoorde ook geroep vanuit het puin komen. En dan komt het erop aan om de situatie zo goed mogelijk in te schatten en om orde en structuur in de chaos te brengen. Welke maatregelen moet ik nemen om de inzet zo veilig mogelijk te maken voor onze mensen? Welk materiaal heb ik nodig? Welke slachtoffers moeten er het eerst geholpen worden? “

LEES OOK. Partner van slachtoffer explosie schrijft boze brief aan De Wever: “Ik moest via de pers vernemen dat hij overleden was”

Door het gevaar op verdere instortingen en ontploffingen was het moeilijk werken. “De kans bestond dat er gas was vrijgekomen en daarom hadden onze mensen meetapparatuur bij om te kijken of ze niet in explosief gebied terechtkwamen. Ik ben trots op wat onze mensen gedaan hebben in dergelijke extreme omstandigheden”, zegt Dimi Vercammen.

Gekneld slachtoffer

Brandweerman Tim Van Riet, die ook werkt bij B-Fast, hielp een gekneld slachtoffer te bevrijden. “We zijn twee à tweeënhalf uur met hem bezig geweest, want hij zat echt goed vast. Zijn verwondingen vielen gelukkig mee en het was een toffe gast. Hij hielp zelfs mee met het aangeven van het materiaal. Het geeft voldoening dat we zeven mensen in redelijk goede toestand uit het puin hebben kunnen halen.”

LEES OOK. Dit is Bodi, die samen met andere honden mensenlevens redde na explosie in Antwerpen

Koen Van Halewijck, die al bijna veertig jaar bij de brandweer is, had de eerste ploeg dinsdagmorgen afgelost. Op dat moment werd er nog naar twee vermisten gezocht. Hij besefte dat hij wellicht twee lichamen moest bergen. “Je leert daar met de jaren mee omgaan. Ik heb al verschillende zware calamiteiten meegemaakt en als ik het er ooit lastig mee zou krijgen, dan weet ik dat ik bij ons Steunteam terecht kan.”

Het Steunteam gaat donderdag alle ploegen opvangen die bij de hulpverlening op de Paardenmarkt betrokken waren. “Dat gebeurt best enkele dagen later. Tijdens de interventie is iedereen zo gefocust op zijn job dat de klap vaak pas later volgt. Ons sterk punt is dat we collega’s zijn. We kennen de job, we spreken het jargon en dat maakt erover praten wat gemakkelijker”, zegt Günther Roels, coördinator van het Steunteam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Ontploffing Paardenmarkt