© Jan Van der Perre

“Stukje theater in gemeenteraad” ontploft in gezicht van Groen

De poging van Groen-fractieleider Wouter Van Besien om burgemeester Bart De Wever (N-VA) klem te rijden, is faliekant afgelopen. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij ook kritiek van sp.a en PVDA. Dat Van Besien hen gebrek aan transparantie verweet, maakte de zaak alleen maar erger.

Sacha Van Wiele

Groen legde gisterenavond op de gemeenteraad twee resoluties voor. De eerste ging over de noodzaak van een autoluwe binnenstad en de tweede over meer sociale woningen. Door die nu op de gemeenteraad boven te halen, hoopte hij te testen hoe oprecht de oproep tot verzoening was van burgemeester Bart De Wever.

“In de aanloop naar de verkiezingen bleken alle partijen voorstander te zijn van een autoluwe binnenstad”, zei Wouter Van Besien. “Wel, laten we hier dan een duidelijk engagement tonen naar de volgende bestuursploeg en onze verantwoordelijkheid nemen. De burgemeester kan tonen hoe ver zijn verzoening gaat, want de afgelopen zes jaar heeft deze meerderheid onze voorstellen hierover steeds van tafel geveegd. De gemeenteraad is de geschikte plek hiervoor, want ze is het hart van de Antwerpse democratie.”

“Politiek spelletje”

Tot zijn eigen verbazing kwam de kritiek al direct van zijn buurman in de raad en PVDA-fractieleider Peter Mertens. Hij begreep het nut van de resoluties niet. Een resolutie houdt een reeks aanbevelingen in voor het uitvoerend bestuur. “Ik lees hier weinig maatregelen die het uitvoerend bestuur, dus het uittredend schepencollege, in de volgende tachtig dagen nog moet uitvoeren”, zei Peter Mertens. “Ik heb vooral de indruk dat er een politiek spelletje wordt gespeeld voor de camera’s. Sociale woningen en betaalbaar wonen zijn echter te ernstig om spelletjes mee te spelen.”

Ook de huidige grootste oppositiepartij sp.a was niet gediend met het initiatief van Groen. Toon Wassenberg (sp.a) vond het nogal vreemd dat de uittredende gemeenteraad beslissingen zou moeten nemen voor de nieuwe legislatuur. Wassenberg had een duidelijke boodschap voor N-VA en Groen. “Wees nu eens fiere, zelfbewuste overwinnaars van deze verkiezingen”, zei Wassenberg. “Ga aan de onderhandelingstafel zitten en overwin jullie koudwatervrees. Als het niet lukt, dan zij het zo.”

Applaus van N-VA

Wassenberg kreeg vanop alle banken applaus. Het moet de eerste maal zijn in deze legislatuur dat de socialisten applaus kregen van hun overburen N-VA.

Bij de meerderheid viel echter de onthouding op van CD&V. Patrick Janssen (CD&V) benadrukte het belang van een autoluwe binnenstad en de noodzaak aan betaalbare woningen. “De gemeenteraad is geen verkiezingsdebat”, liet Janssen weten.

Ook bij Vlaams Belang en Open Vld viel hetzelfde te horen. Het gevolg was dat burgemeester De Wever nog maar weinig kon toevoegen aan wat al was gezegd, buiten dat hij het eens was met PVDA-fractieleider Mertens. Hij uitte wel zijn tevredenheid dat Groen eind deze week weer met hem aan tafel wil zitten.

“Duurzame mobiliteit en betaalbaar wonen zullen dan zeker aan bod komen”, verzekerde De Wever aan Van Besien. “Laten we tenminste proberen om samen er iets mooi van te maken. Als het niet moest lukken, dan is dat jammer.”

Beenhouwerij

Van Besien werd dus onmiddellijk in de verdediging geduwd, vooral door de linkse oppositiepartijen. “Het verbaast mij dat de oppositie hier nu pleit voor beslissingen in de achterkamer, terwijl ik oproep voor transparantie”, zei Van Besien. “De Antwerpenaar mag blijkbaar niet weten hoe de worst wordt gedraaid.” Daarmee maakte hij de verhouding met sp.a alleen maar erger. “Dit is een belediging aan alle politici”, riep Robert Voorhamme (sp.a).

De Wever hield het nog bij één tip voor de Groen-fractieleider: “Volharding in de fout is niet wijs”. Uiteindelijk werd de resolutie over sociale woningen niet meer behandeld, omdat duidelijk werd dat er geen meerderheid voor was.

“Blijkbaar zijn bij mijn linkse collega’s oude gewoonten moeilijk af te werpen en is de wil naar politieke vernieuwing niet zo groot”, liet Van Besien achteraf weten.

Eerder die dag ontving De Wever de Open Vld-delegatie van Philippe De Backer voor de tweede informatieronde. Die zou volgens De Backer constructief zijn verlopen. CD&V, sp.a en Groen zitten in de tweede helft van de week bij de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER