Felix Van De Ven kort voor hij zijn Haçienda Bar opende.© Dirk Vertommen

Uitbater Haçienda Bar gooit handdoek in de ring na gedwongen sluiting door burgemeester

Mechelen -

Uitbater Felix Van De Ven stopt definitief met zijn danscafé Haçienda Bar op de Korenmarkt in Mechelen. Deze week besliste burgemeester Bart Somers om de zaak tijdelijk te sluiten vanwege drugsgerelateerde overlast. Volgens de zaakvoerder is hij niet verantwoordelijk voor de problematiek in zijn zaak.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Burgemeester sluit Haçienda Bar op Korenmarkt wegens overlast: “We kregen meldingen van druggebruik en -handel”

Felix Van de Ven opende in september 2022 de Haçienda Bar op de Korenmarkt. Met zijn danscafé richtte de uitbater zich voornamelijk op een publiek van veertigplussers. Maar deze week besliste burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) om de zaak voor twee weken te sluiten. Volgens de burgervader zorgde het café voor overlast. Zo werd er volgens hem drugs gebruikt en gedeald en was er ook geluidsoverlast.

Maar volgens Van De Ven treft hem daarin geen schuld. “Ik probeerde schimmige figuren, zoals de mocromaffia, buiten te houden, maar ze kozen mijn café uit om hun rommel te verkopen”, aldus de man, die zelf wel toegeeft dat de politie drugs vond tijdens een controle op een privéfeest in de kelder van de zaak. Het ging volgens hem om negen XTC-pillen, een gebruikershoeveelheid cannabis en enkele lijntjes cocaïne.

De Haçienda Bar was gevestigd op de Korenmarkt.© Dirk Vertommen

Definitieve sluiting

“Zaken die op straat gebeuren en waar ik niets mee te maken heb, worden aan mij toegedicht”, zegt hij. “Ik word ook verantwoordelijk geacht voor het drugsbezit van mijn klanten. Is dat eerlijk? Is dat normaal? De sanctie die wordt opgelegd is tijdelijk, maar de sluiting definitief. Haçienda Bar zal niet meer openen. Ik stop ermee. Ik ben mijn danscafé, mijn geïnvesteerde centen en mijn liefde voor de horeca kwijt.”

Burgemeester Bart Somers wijst erop dat een zaak niet gesloten wordt op basis van één controle en dat er maandenlang verschillende meldingen van overlast binnenkwamen bij de politie. “Een sluiting wordt altijd goed onderbouwd en de uitbater kreeg ook de kans om zich te verdedigen, maar ging daar niet op in. Hij is simpelweg fout bezig”, aldus de burgervader.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen