maandag 15 oktober 2018 - Maaseik
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De toestand is hopeloos en ernstig, voor de eigenaars van de voorlopig onafgewerkte appartementen aan Bosbeek in Maaseik. Dick Demey

VOOR U OPGELOST

Probleem 1: APPARTEMENT NIET KLAAR

“Geen huis om in te wonen”

MAASEIKIn april hadden ze in hun appartement moeten wonen. Zes maanden later is er geen sprake van dat ze er kunnen intrekken. De werken zijn niet klaar, en de aannemer laat niet van zich horen. Dus klopte een groepje kandidaat-bewoners moegetergd aan bij Voor U Opgelost.

Ze hadden het zich nog zo mooi voorgesteld. In april 2018 zouden ze hun appartementje aan de Bosbeek kunnen betrekken. Ideaal gelegen, vlakbij het centrum, maar toch ver genoeg om van de rust te kunnen genieten.

Het echtpaar Leon en Maria Teuwen-Geeris had, vol optimisme en geloof in bouwonderneming Mabu, hun woning al verkocht. Een andere bewoonster zegde de huur van haar oude appartement op en keek hoopvol uit naar het voor haar gereserveerde appartement aan de Kempenweg in Maaseik.

“We hebben bij de ondertekening van het contract, in februari 2017, expliciet gevraagd wanneer Mabu klaar kon zijn. Tweehonderd werkdagen had de firma nodig. De aannemer kon prat gaan op een goede reputatie en boezemde ons dus veel vertrouwen in.”

“Aanvankelijk gingen de werkzaamheden vlot vooruit. De ruwbouw was vorig jaar klaar, het dak ging erop en er werd elektriciteit gelegd. Maar toen begon het te slabakken”, vertelt een kandidaat-bewoner.

“We hebben herhaaldelijk contact proberen op te nemen met de aannemer. Hij heeft ook diverse latere datums vooropgesteld, maar zes maanden nadat we er hadden willen wonen, weten we nog altijd niet wanneer we over ons appartement kunnen beschikken.”

Uitzichtloos

In afwachting van de oplevering woont het echtpaar Teuwen nu bij dochter Carine. Een andere eigenaar, Tineke Vercoulen, heeft voor onbepaalde tijd een huurwoning gezocht.

“We hebben er het raden naar, wanneer de werkzaamheden worden afgerond. De aannemer weigert om ons het concrete tijdstip te geven waarop hij het appartement ter beschikking kan stellen. Hij toont geen enkel begrip voor onze problemen. Er is geen communicatie.”

Voor de oudere kandidaat-bewoners, de tachtig jaar voorbij, lijkt de situatie uitzichtloos. “We weten niets. Hoe lang moeten we nog bij onze dochter blijven wonen? En wat met onze extra kosten? Sommigen moeten huur betalen terwijl ze eigenaar zijn van een appartement. Wij moeten straks nogmaals een verhuisfirma in te schakelen en we hebben onze inboedel ergens anders moeten stockeren. We vrezen dat we er dit jaar niet meer in geraken. We weten gewoon niet meer wat we moeten doen.”

Kan dit worden opgelost?

“Natuurlijk wordt dit opgelost”, zegt Mabu. “Maar pin mij niet vast op een datum.”

Waaraan de vertragingen te wijten zijn? Daarop antwoordt de aannemer niet.

“De familie Teuwen heeft haar appartement wel al maanden geleden al in gebruik kunnen nemen”, zegt de aannemer. “Ik heb alle eigenaars ook laten weten dat er een schadevergoeding voorzien is wanneer de uitvoeringstermijnen niet worden gerespecteerd.”

“En hij heeft eraan toegevoegd dat wij volgens hem niet voldoen aan de voorwaarden om die schadevergoeding te krijgen”, zegt de familie Teuwen.

Intussen gebeurden er hier en daar wel kleine werkzaamheden. ”We hebben inderdaad ook een sleutel gekregen”, zegt de familie Teuwen. “Maar overal, binnen en buiten, struikel je over het afval van de bouwwerken. Er is ook nog steeds geen lift. Het gebouw is echt niet klaar om te worden bewoond.”

WIE?

Kandidaat-bewoners van appartementsgebouw Bosbeek, Maaseik

Waar: Kempenweg, Maaseik

WAT?

Verhuizen hoort een feest te zijn om nooit te vergeten. In dit geval is dat slechts gedeeltelijk waar.

Wat nu?

“Vertragingsboete”

Wat kunnen kopers van een appartement doen wanneer ze met dit soort problemen worden geconfronteerd?

“Aan bouwwerken is veelal een uitvoeringstermijn verbonden”, zegt Astrid Clabots advocaat gespecialiseerd in ‘appartementsrecht’. “Meestal is voorzien in een vertragingsboete. In dit geval is het bovendien aantoonbaar dat er effectieve gevolgschade wordt geleden door de laattijdige oplevering van het bouwwerk.”

“Ik raad aan om de projectontwikkelaar of aannemer in gebreke te stellen op basis van zijn contractuele tekortkoming. Wanneer de aannemer geen gegronde redenen kan inroepen om het tijdsverloop te verantwoorden, kan worden aangedrongen op een schadevergoeding en/of een vertragingsboete, desnoods via de rechtbank.”

“Een andere mogelijkheid, en dit wordt meer en meer aanbevolen als oplossing van geschillen, is de tussenkomst te vragen van een bemiddelaar die partijen helpt zoeken naar een oplossing.”

“De lijst van erkende bemiddelaars vind je terug op de website van de Federale Bemiddelingscommissie.

Een aangestelde bemiddelaar contacteert de andere partij en indien deze vrijwillig meewerkt, werkt - dat is zeer fundamenteel - zal deze bemiddelaar zich onafhankelijk en onpartijdig opstellen. De inhoud van de aangegane bemiddelingsgesprekken is en blijft vertrouwelijk. Het gegeven en de inhoud van ‘mislukte’ bemiddelingsgesprekken mogen niet aangebracht worden in een gerechtelijke procedure nadien.”

Vraag is of de aannemer in dit verhaal bereid is tot vrijwillige medewerking. Aan onze redactie liet hij alvast weten een vergoeding te zullen eisen, voor elke foute informatie die zijn bedrijf schade zou berokkenen. We vroegen nog om een constructieve houding. Die kwam er voor sommige bewoners wel, voor de familie Teuwen vooralsnog niet.

www.fbc-cfm.be

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws