Gentse fietskoeriers Deliveroo staken voor hogere vergoeding

Een aantal Gentse Deliveroo-koeriers zijn zaterdagavond om 19 uur in staking gegaan. Ze protesteerden tegen de vermindering van hun vergoeding en eisen een gegarandeerd inkomen.

Lies Lecomte

Een vijftiental stakende koeriers hield zaterdagavond piket aan de McDonalds op de Korenmarkt in Gent. ‘Deliveroo zit constant aan onze centen, en dit zonder overleg’, klinkt het bij initiatiefnemer Jan Michels (26) die halftijds koerier is bij Deliveroo. ‘Sinds vorige zomer verdienen we 35 procent minder.’ In augustus bedroeg de minimumvergoeding nog 4,6 euro wat neerkwam op 15 euro per uur. Nu klokken ze af op 11,5 euro per uur. De koeriers willen terug naar het niveau van vorige zomer en vragen minimaal 15 euro per uur.

De actie vindt in Gent plaats omdat daar - samen met de andere studentenstad Leuven - de vergoedingen het laagst liggen. ‘Deliveroo denkt dat het boven de wet staat’, zegt Steven Steyaert van vakbond ABVV-BTB. Volgens hem zijn er nog veel onduidelijkheden rond belastingen en het kindergeld van de koeriers. ‘Wij voeren actie tegen het misbruik en willen een overleg met Deliveroo, dat de koeriers hun eigen contract kunnen kiezen en dat ze alle middelen ter beschikking krijgen, zoals een fiets of gsm.’

Minstens 30 van de gebruikelijke 50 fietskoeriers staakten tussen 19 uur en 20 uur, en ook nadien ging de actie nog door.

Persagentschap Belga meldde aanvankelijk dat de wachttijd voor de bezorging van maaltijden daardoor hoog opliep, maar dat ontkent de directie. 'We hebben evenveel bestellingen vanuit restaurants bij klanten kunnen bezorgen als op een normale zaterdagavond.' Nog volgens de directie vertegenwoordigen de stakers niet de meerderheid van de fietskoeriers. 'Meer dan 80 koeriers waren vanavond normaal actief en beslisten dus om niet aan te sluiten.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.