Fadera en co druipen af na een nieuwe blamage.© BELGA

HERBELEEF. Racing Genk loopt opnieuw zware nederlaag op in Brugge, Cercle is met 4-1 veel te sterk

Na twee nederlagen tegen Club Brugge lijkt een nieuwe landstitel voor KRC Genk momenteel ver weg. De troepen van Wouter Vrancken trekken zaterdagavond opnieuw naar Jan Breydel, ditmaal om Cercle Brugge te bekampen. Een zege voor KRC is quasi een must, om de voeling bovenin niet helemaal kwijt te raken. Volg de wedstrijd hier op de voet.

Mathias Vranckx
Cercle Brugge Logo
Cercle Brugge
4
:
1
RC Genk Logo
RC Genk
Mathias Vranckx

Karetsas: “Dit moment zal ik me altijd blijven herinneren”

“Het is raar om op zo’n manier te debuteren voor de eerste ploeg van Racing Genk. Ondanks de zware nederlaag die we hier lijden blijft het voor mij wel een mooi moment dat ik me de rest van m’n leven zal blijven herinneren. Een profdebuut blijft een profdebuut. Onder welke omstandigheden dan ook was de ervaring voor mij op zich zeer geslaagd.”

“Al had ik het mij wel anders voorgesteld, moet ik toegeven. Als je bij een 4-1 achterstand mag invallen is de wedstrijd al lang gespeeld. Ik heb in die enkele minuten dat ik op het veld stond nog zoveel mogelijk proberen te laten zien, maar ik heb maar twee passes kunnen geven. Het waren wel twee goeie inspeelpasses, dus daar ben ik al tevreden over.”

Niet moeilijk voetballen

“Het verbaasde me enigszins hoeveel ruimte er lag. Het was niet zo moeilijk voetballen. Vermoedelijk omdat Cercle Brugge de voet van het gaspedaal liet. Ze wisten dat ze gewonnen spel hadden. Zij deden het echt heel goed. Ze hebben negentig minuten hoog druk gezet, maar wij gaven de goals vooral veel te makkelijk weg. En zelf scoren blijft een probleem waar we al langer mee worstelen.”

“We hadden het onszelf mits wat meer intensiteit veel makkelijker kunnen maken. We hebben deze drie punten veel te eenvoudig weggegeven. Dit was een zes puntenmatch. Nu staat Cercle slechts één puntje onder ons. Als wij gewonnen zouden hebben stonden we zeven punten voor terwijl er nog maar negen eenheden te verdelen vallen. Dan was het zo goed als beklonken.”

“Nu is het hoe je het ook bekijkt een enorm gemiste kans. Het zal tot de laatste speeldag strijden zijn om die vierde plek te pakken. Racing Genk moet koste wat het kost Europees voetballen. Dat zijn we aan onze stand en onze supporters verplicht. We moeten maar bewijzen dat we het waard zijn.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

McKenzie: “Willen we nog vierde worden is Anderlecht een must-win”

“Alles begon vrij goed. We scoren een vroeg doelpunt en dan stort op onverklaarbare wijze plots alles in mekaar. We bestonden niet meer. Ik begrijp ook niet van waar dit plots komt. Eens Cercle Brugge begon aan te vallen, zakten we als team heel vlug veel te erg in. We wachtten veel te lang af, en zij speelden het telkens mooi uit.”

“Op het vlak van defensieve overgang kunnen we heel veel meenemen uit deze match. We lieten met momenten nagenoeg geen ruimte tussen middenveld en verdediging, en hun snelle flanken hebben daarvan geprofiteerd.  We waren gewoon niet op de afspraak. Het doet pijn om dat te zeggen, maar we moeten de realiteit onder ogen durven zien. Elf tegendoelpunten in slechts drie matchen, dat zijn er veel te veel.”

Op tafel slaan

“Onder de rust was de coach uiteraard net zo ontevreden als ons. We hebben onderling aan elkaar gevraagd: waar zijn we mee bezig? De leidersfiguren treden dan wel naar voren en slaan figuurlijk eens op tafel, maar we hebben meer nodig dan dat.”

“Onze volgende wedstrijd is de verplaatsing naar Anderlecht. Willen we nog vierde worden, is dat een must-win. Het gevaar ligt ‘m er alleen in dat we zouden kunnen denken dat de kwaliteit die in onze ploeg zit het wel zal overnemen en zo de overwinning over de streep zal trekken, maar niets is minder waar. Dat zagen we hier al tegen Cercle Brugge. En met alle respect, maar Anderlecht is van een nog zwaarder kaliber.”

“We kunnen hier nu over blijven praten en praten en praten en filosoferen, maar je moet het op het veld tonen. In Amerika zeggen we: walk it like you talk it. Wat zoveel wil zeggen als: je kan opscheppen zoveel je maar wil, maar bewijs jezelf eerst maar eens. Racing Genk zal zich ook opnieuw moeten bewijzen. En daarmee beginnen we volgende week in Anderlecht.”

Door Mathias Vranckx

 

Mathias Vranckx

Vrancken: “Ik accepteer het niet dat er geen team effort is”

“Ik heb me nog maar eens doodgeërgerd aan het gebrek aan intensiteit. We hadden daar de afgelopen trainingsweek nochtans zo op gehamerd. Als je je voet niet durft zetten en alles maar op z’n beloop laat, ben je het niet waard om op de dag van de match op dat veld te staan.”

“Alles begint bij de wil om te winnen. Dat is de basis. Als je die niet toont, kan je achteraf wel gaan spreken van ruimtes die we niet benut hebben, maar we benutten die niet tot beperkt omdat er onvoldoende grinta was. Misschien dachten we het klusje zo wel te klaren, maar Cercle Brugge heeft die nonchalance geweldig afgestraft.”

Leiders kopje onder

“Het zou erg zijn als bepaalde jongens zich te goed zouden voelen om maar voor de vierde plaats te spelen. Dat zou ik onaanvaardbaar vinden, maar ik denk niet dat er ook maar iemand van mijn team zo in mekaar zit. Het draait gewoon om verantwoordelijkheid nemen. Op moeilijke momenten moeten de leiders van de ploeg opstaan, maar ook zij gingen mee kopje onder.”

“Het was gewoon op alle vlakken niet goed genoeg. Het enige waarover ik een beetje blij kan zijn is dat we een heel deel kansen creëren, maar dat is nooit ons probleem geweest. In de eerste helft is er een moment waar Zaka (Zakaria El Ouahdi, nvdr.) kan scoren, McKenzie kopte in de tweede periode nipt over, Arokodare mist een torenhoge kans.”

Schoentje wringen

“Tegen een stugge ploeg als Cercle Brugge is het niet eenvoudig om zoveel doelrijpe kansen bij elkaar te voetballen, maar daar zijn we al bij al nog aardig in geslaagd. Al moet die bal uiteraard wel tegen de netten. En laat nu net daar het schoentje wringen.”

“Het stoot me gewoon tegen de borst dat intensiteit tijdens het gros van de reguliere competitie en ook het begin van de play-offs nooit ons probleem was, en nu plots wel. Intensiteit heeft niets met de voeten te maken. Je kan een wedstrijd verliezen als er te veel afval in je spel zit, dat is maar menselijk. Maar ik kan het niet accepteren dat je geen team effort toont. Daar zal de komende dagen weer duchtig over gesproken moeten worden.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

El Khannouss: “Op die manier gaan we nog veel punten verliezen”

“We komen heel snel op een knappe manier op voorsprong, maar pakken dan echt op een domme manier heel wat tegendoelpunten. We waren niet aanwezig. Simpel. Cercle legde agressiviteit en intensiteit op de mat en wij niet. We kennen hun manier van spelen, maar alles begint bij de grinta. Zoals wij acteerden kan je uiteraard geen matchen winnen.”

“Als je als Cercle Brugge zijnde vier keer scoort kan je hun overwinning absoluut niet onverdiend noemen. Wij hadden nochtans ook wel enkele grote kansen, maar we lieten ze weer een voor een liggen. Zij waren wel klinisch voor doel. We hebben het al vaker gezegd, maar als we onze kansen niet afmaken gaan we nog veel punten verliezen.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

Vandevoordt: “Dat frustreert me niet alleen, maar maakt me zelfs kwaad”

“Dit is zeer teleurstellend. Ik weet echt niet meer wat ik moet zeggen na zo’n wanprestatie. Het feit dat we drie wedstrijden na elkaar verliezen, en dan nog telkens met zo'n cijfers, dat is echt abnormaal. We beginnen nochtans vrij ok aan de match en maken een knappe goal.”

“Of er geen wil was? De wil is er altijd, maar we hebben die juiste wilskracht gewoon niet genoeg laten zien. De energie zal in de komende matchen enorm omhoog moeten. Want dit kan gewoon niet. Het is de derde keer op rij dat we veel te makkelijk inzakken en belachelijke tegendoelpunten slikken. Dat is enorm frustrerend voor mij, maar ik kan me inbeelden dat het hele team zich daar slecht bij voelt.”

“Ik begrijp gewoon niet goed hoe het zo kunnen lopen is. We maken de 0-1. Op dat moment is er niets aan de hand. Maar uit het niets zakken we dan plots als een pudding in mekaar. Cercle scoort uiteraard heel snel na het doelpunt van Ait El Hadj, maar dan kan je je na die 1-1 nog herpakken. Want dat was gewoon een knappe goal. Somers wint een kopbalduel van El Ouahdi wat niet onlogisch is en Lemaréchal schiet onhoudbaar binnen.”

Blijven aanmodderen

“Een tegengoal slikken is niet dramatisch, maar dan gaat het vooral om de reactie die je daarna toont. En die reactie ontbrak gewoon compleet. We bleven maar wat aanmodderen en Cercle voetbalde vrank en vrij. Een tegenstander voelt dat uiteraard en krijgt dan nog meer vertrouwen.”

Die elf tegengoals in drie matchen liggen me wel heel zwaar op de lever. Dat frustreert me niet alleen, maar maakt me zelfs kwaad.  We beginnen de play-offs met twee clean sheets. Dan ben je op het goede spoor. Dan is het als topclub zaak om die lijn door te trekken, maar dat hebben we niet gedaan. Dit moet dringend veranderen.”

“Ik weet dat ik nu zeer streng klink, maar soms is dat wel eens nodig. Al blijft het team altijd op de eerste plaats staan. We beleven moeilijke momenten, maar we moeten hier als groep sterker uitkomen. We kunnen alleen maar vooruit kijken en dat gaan we ook doen.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx
4-1. Genk verliest opnieuw met zware cijfers. De mat van Jan Breydel lijkt wel vervloekt. Al zou het wel heel makkelijk zijn voor de troepen van Wouter Vrancken om zich daarachter te verschuilen. Het Genkse bobijntje lijkt gewoon leeg. 

Derde nederlaag op rij. Elf tegendoelpunten in drie matchen. Dat klinkt absoluut niet goed. En volgende week wacht een beladen, moeilijke verplaatsing naar Anderlecht. 
Mathias Vranckx
Zeqiri blijft het proberen. Het schot vanuit de draai is behoorlijk, maar gaat toch naast. 
Mathias Vranckx
Kazeem Olaigbe wordt met de draagberrie afgevoerd na een botsing. Hopelijk gaat het goed met de Cercle-aanvaller. 
Mathias Vranckx
Er worden nog vijf minuten extra speeltijd aan de tweede helft toegevoegd.
Mathias Vranckx
Wouter Vrancken laat een groot talent en absolute jonkie debuteren. Griekse Belg en geboren Genkenaar Karetsas is nog altijd maar slechts zestien jaar oud. 
Mathias Vranckx
Zeqiri vindt de vrijstaande El Khannouss. Ook diens vizier staat vanavond niet scherp afgesteld. Warleson redt. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Minda schiet iets te overhaast. De bal belandt in de groenzwarte spionkop achter het doel van Vandevoordt
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Kayembe vindt het hoofd van Zeqiri. Die kopt recht op Warleson
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Hrosovsky probeert het vanuit de tweede lijn. Warleson hoeft niet in te grijpen. 
Aangeboden door onze partners