Direct naar artikelinhoud

Michael P. wordt verdacht van moord en verkrachting van Anne Faber

Michael P., de 27-jarige man die is opgepakt vanwege de dood van Anne Faber, wordt ervan verdacht dat hij haar heeft verkracht en van het leven heeft beroofd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Hij wordt, op zijn vroegst over twaalf weken, overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum voor een persoonlijkheidsonderzoek.

De Altrecht Aventurijn Kliniek waar Michael P. verbleef.Beeld anp

Michael P. zat al sinds 9 oktober vast vanwege betrokkenheid bij de vermissing van Faber en, nadat haar lichaam was gevonden in een natuurgebied bij Zeewolde, van haar dood. Op basis van onderzoeksinformatie is de verdenking tegen hem uitgebreid naar moord of doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting. Met wederrechtelijke vrijheidsberoving wordt bedoeld: iemand anders vasthouden of meenemen tegen diens wil.

Naar de exacte toedracht van Fabers dood wordt nog onderzoek gedaan. Het OM wil niet zeggen wat er is gebeurd op 29 september, de avond van haar verdwijning. 'Details kunnen we niet geven. De verdachte heeft het nodige verklaard, maar we kunnen nog niet spreken van een bekentenis. En wat hij verklaart, moet altijd worden vergeleken met informatie uit het onderzoek.'

Volgens het OM zijn er bloedsporen van Faber gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had toen ze vermist raakte, ook al verbleef de veroordeelde zedendelinquent in een forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder. Hij kwam in beeld als verdachte, omdat zijn dna was aangetroffen op de jas van Faber. Die was gevonden bij een bos in Huis ter Heide.

Volgens het OM zijn er bloedsporen van Faber gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had toen ze vermist raakte

Vrijheden

Hoe het kon dat P. zoveel vrijheden had in de kliniek en zelfs beschikte over een auto, is onderwerp van onderzoek door de kliniek. Altrecht Aventurijn maakt later deze week openbaar welke patiënten er verblijven, hoewel geheim blijft waarvoor ze zijn veroordeeld. Het overzicht komt er op verzoek van bezorgde omwonenden, die zondag door de kliniek en de Zeistse burgemeester Janssen werden bijgepraat.

Van P. was al eens dna afgenomen. Dat gebeurde nadat hij in 2010 was opgepakt voor het verkrachten van twee minderjarige meisjes en een reeks gewelddadige berovingen. In hoger beroep werd zijn celstraf afgezwakt van zestien naar elf jaar, waardoor hij volgende maand zou vrijkomen. Hij verbleef in voorbereiding daarop bij Altrecht Aventurijn. De kliniek ligt nabij de route die Faber op vrijdagavond 29 september volgens de politie aflegde.

De rechter-commissaris heeft de vordering van het OM toegewezen dat P. opnieuw geestelijk moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. In 2010 weigerde hij daar nog aan een persoonlijkheidsonderzoek mee te werken, wel werd hij er zeventig dagen geobserveerd. Mede door zijn weigering ontliep hij tbs.

Ook nu kan hij niet worden verplicht om mee te werken, aldus een woordvoerder van het OM. 'Hij kan zwijgen of besluiten dat hij zijn cel niet uitkomt. Vanwege zijn voorgeschiedenis en de ernst van de feiten, hebben we in een betrekkelijk vroeg stadium tot dit onderzoek besloten.'

Ook nu kan hij niet worden verplicht om mee te werken. Hij kan zwijgen of besluiten dat hij zijn cel niet uitkomt
Woordvoerder van het OM

Lees hier wat we eerder schreven over de dood van Anne Faber

Bewoner Den Dolder: 'Ik durf 's avonds niet meer naar de sportschool te fietsen'. Omwonenden van kliniek Aventurijn bezoeken informatiebijeenkomst over veiligheid. Lees hier wat omwonenden van de kliniek vinden.  

Kleinere kans op recidive als behandeling beter is afgestemd op zedendelinquent. Het inschatten van de kans op herhaling bij zedendelinquenten kan beter, stelt nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld Corinne Dettmeijer. Lees hier hoe Nederland niet alle mogelijkheden benut.

'Hoog risico op recidive moet grond voor tbs zijn'. 'De gedachte dat mensen gevaarlijk zijn omdat ze een stoornis hebben en dat, als je die stoornis verhelpt, zij niet meer gevaarlijk zijn, is een misvatting gebleken,' betoogt psychologe en onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, Wineke Smid. Lees hier waarom verdachte Michael P. geen tbs kreeg opgelegd.