Premier De Croo en minister-president Jambon bij een gezin dat getroffen werd door de wateroverlast.
Foto: Belga

Vlaams minister-president Jambon: "Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden"

De zware overstroming en de wateroverlast als gevolg daarvan in Moelingen, een deelgemeente van Voeren, zal als ramp erkend worden. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon vanmiddag gezegd bij zijn bezoek aan de gemeente. Premier Alexander De Croo die er ook aanwezig was, engageert zich om gesprekken met Wallonië te voeren over beter waterbeheer. 

De Limburgse gemeente Voeren werd gisteravond getroffen door de "ergste overstromingen ooit" in de gemeente. Op sommige plaatsen viel er tot wel 100 liter neerslag per vierkante meter. De rivier de Berwijn trad buiten de oevers en het water stond in sommige huizen ruim een meter hoog. 

Minister-president Jan Jambon (N-VA) maakt zich dan ook sterk dat de wateroverlast als ramp erkend zal worden. "Er is hier al een verbreding van de oevers geweest, anders was de ramp hier nog groter geweest", aldus Jambon. "Ik kan met stellige zekerheid zeggen dat dit hier als ramp erkend zal worden. De schade die door de verzekering niet gedekt wordt, wordt dan door de overheid gedekt."

Bekijk: "Het KMI en de VMM moeten een uitspraak doen, maar we hebben de procedure al in gang gezet"

Videospeler inladen...

Burgemeester Joris Gaens benadrukte vanochtend al dat er op langere termijn ook maatregelen nodig zijn in Wallonië, omdat het stroomgebied van de Berwijn grotendeels daar ligt. "De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in Moelingen zelf maatregelen uitgevoerd - de rivier is verbreed - maar die helpen enkel bij kleine overstromingen. En dus moet er ook iets in Wallonië worden ondernomen. Maar de vraag is: kan je dat volledig wegnemen bij dergelijke extreme regenval?"

Hij werd al bijgetreden door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die vanochtend ook ter plaatse kwam. De wateroverlast in Voeren toont volgens Demir de noodzaak aan van de Blue Deal, een Vlaams plan tegen droogte en overstromingen. "Dit is ook de reden waarom ik een Europese Blue Deal wil, zodat ook stroomopwaarts in Wallonië en andere landen water wordt vastgehouden in plaats van afgevoerd naar ons." 

Bekijk: "We moeten bekijken wat we samen met Wallonië kunnen doen", zegt Demir:

Videospeler inladen...

Premier De Croo (Open VLD) engageert zich om die gesprekken met Wallonië te voeren over beter waterbeheer. "Er zijn dingen die veranderen, de intensiteit van het water neemt toe. We hebben dat enkele jaren geleden al gezien en we zien dat nu ook. We gaan voor een stuk ons waterbeheer moeten aanpassen. Vlaanderen is dat al aan het doen, maar water stopt niet aan grens van Vlaanderen. Het grootste deel van het water van de Berwijn komt van Wallonië, daar moet je betere afspraken maken tussen Vlaanderen en Wallonië en daar wil ik federaal wel bij helpen." 

Bekijk: Federale regering wil investeren in preventie en een goede samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) pleit dan weer voor de oprichting van een "Vlaams Waterzekerheidsfonds, zodat er legislatuur-overschrijdend voldoende middelen zijn om ons verder te beschermen tegen zowel wateroverlast als droogte", legt ze uit. "Verdere grote investeringen in zowel de bevaarbare als onbevaarbare waterwegen zijn cruciaal." Daarnaast vindt ze dat het volgende Vlaamse regeerakkoord een "bijzondere aandacht" moet besteden aan water.

Meest gelezen