Australië maakt miljoenen vrij voor bestrijdingsplan htlv-1 virus

© EPA-EFE

De Australische regering heeft vrijdag een plan opgemaakt om het htlv-1 virus, gelijkaardig aan hiv, te bestrijden. Een verbazend hoog besmettingspercentage werd vastgesteld bij de Aboriginal-gemeenschappen.

De Australische autoriteiten hebben 5,1 miljoen euro opzijgezet om de ziekte te bestrijden en de verspreiding in te dammen, zegt Australische minister van Gezondheid Greg Hunt vrijdag. Er zal een taskforce samengesteld worden die het humaan T-lymfotroop virus type 1 (htlv-1) en gelijksoortige ziektes zal bestrijden in afgelegen gemeenschappen.

Hunt benadrukt het belang om de testen op het virus zo snel mogelijk uit te voeren. De taskforce zal samenwerken met de Aboriginal-gemeenschappen en zal onderzoek uitvoeren naar de oorsprong van het virus en in welke mate het verspreid is.

Het besmettelijk virus kan overgedragen worden door onveilige seks, borstvoeding, en bloedcontact. “Momenteel hebben we geen duidelijk beeld van de algemene gevolgen van de ziekte. Dit komt door problemen met het vergaren en door een beperking van de bestaande informatie”, zegt minister Hunt.

De Australische autoriteiten verklaarden dat de Aboriginal-gemeenschappen het hoogste besmettingspercentage van het virus hebben ter wereld. Volgens medische deskundigen dragen in sommige delen van Australië veertig pct van de volwassenen het virus. Dat cijfer ligt 1.000 keer hoger dan eender waar in de wereld.

Er is nog geen manier bekend om het virus te genezen. Htlv-1 kan een agressieve en fatale vorm van leukemie ontwikkelen en een ontsteking van het ruggenmerg veroorzaken, ook kunnen ernstige longproblemen optreden.

Medische deskundigen beschrijven het htlv-1 virus als een verre verwante van hiv. Htlv-1 werd voor het eerst vastgesteld in de Verenigde Staten in 1979.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen