© BELGA

Olympisch titelverdediger Richard Carapaz bijt van zich af: “Men doet er alles aan om mij uit Parijs weg te houden”

Relletje in Ecuador. Regerend olympisch kampioen Richard Carapaz vreest voor zijn selectie voor de Spelen in Parijs en daar heeft hij het knap moeilijk mee. De 30-jarige renner van EF Education - EasyPost wijst vooral naar de Ecuadoraanse wielerfederatie FEC als schuldige. Carapaz heeft alvast de steun van het Ecuadoraanse Ministerie van Sport.

Guy Van Den Langenbergh

Het ziet er momenteel naar uit dat Ineos-renner Jhonatan Narvaez straks in Parijs de kleuren van Ecuador zal verdedigen. En dat heeft alles te maken met de selectieprocedure die het FEC, de Ecuadoraanse wielerfederatie, begin dit jaar heeft opgesteld. Die procedure moest aanduiden welke van de twee Ecuadoraanse toprenners - Narvaez of Carapaz - straks de enige olympische plaats voor Ecuador zou krijgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik wil duidelijk maken dat ik nooit tegen het opstellen van een selectieprocedure ben geweest”, aldus olympisch titelverdediger Carapaz. “Maar de regels zoals het FEC ze heeft opgesteld zijn duidelijk in andermans voordeel en zijn een aantasting van fundamentele principes als rechtvaardigheid en eerlijkheid. Het spreekt voor zich dat de selectieprocedure in het voordeel van mijn landgenoot speelt. Bovendien is er te laat gecommuniceerd over hoe de procedure zou zijn. De geïmproviseerde communicatie én het gebrek aan manoeuvreerruimte geeft mij het gevoel dat men er alles aan wil doen om mij uit Parijs weg te houden zonder dat de schuld bij de voorzitter van de federatie kan worden gelegd.”

Carapaz voegt er nog fijntjes aan toe dat hij voor de meeste UCI-punten heeft gezorgd en dus verantwoordelijk is voor het ene plaatsje dat het Zuid-Amerikaanse land heeft toegewezen gekregen. Carapaz vindt ook dat zowel het FEC als het Ecuadoraanse olympisch comité te laat in gang zijn geschoten. Zij wisten op 17 oktober al dat het land slechts één plaats zou krijgen. Pas op 3 april werd het Internationaal Olympisch Comité IOC gecontacteerd met de vraag om Ecuador een extra plaats toe te kennen aangezien Carapaz de regerend olympisch kampioen is. “Deze traagheid is een bijkomend bewijs dat ze weinig zin hebben om mij te selecteren”, aldus Carapaz. “Het gebrek aan transparantie en communicatie doet twijfelen aan de eerlijkheid van de procedure. Daarom vraag ik het Ministerie van Sport bij hoogdringendheid om tussenbeide te komen en een eerlijke selectieprocedure op te stellen, vrij van favoritisme en discriminatie.”

Ecuadoraans kampioen Jhonatan Narvaez won de openingsrit in de Giro.© AFP

En dat is intussen gebeurd. Het Ministerie van Sport verspreidde een communiqué waarin het Carapaz steunt en vraagt aan het FEC om de bekendmaking van de naam van de geselecteerde renner - voorzien op 26 mei - te verlaten. “Wij willen vermijden dat er een negatief precedent ontstaat”, aldus het ministerieel communiqué. “Temeer daar wij de transparantie van het ganse proces in twijfel trekken, een proces dat zou moeten staan voor gerechtigheid en integriteit, met respect voor de individuele rechten van onze atleten.”

De dertigjarige Carapaz is naast regerend olympisch kampioen ook een ex-winnaar van de Ronde van Italië en bijgevolg met voorsprong de meest populaire renner in zijn land. Maar ook de drie jaar jongere Narvaez bewees met een zege in de eerste etappe van de Giro én bijvoorbeeld een zesde plaats in de E3 Saxo Classic dat hij tot de wereldtop behoort en is veel meer dan Carapaz een klassiek specialist.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen