Oud-leerling Rik Pauwels (derde van links) met de zes gepensioneerde leerkrachten Automechanica die op zijn uitnodiging ingingen.© RR

Oud-leraars Automechanica racen over testbaan van oud-leerling: “Gelukkig was het even geleden dat we gegeten hadden”

Geel -

Oud-leerling Rik Pauwels nodigde zijn gepensioneerde leerkrachten van de opleiding Automechanica in Sint Jozef Geel uit voor een dagje op de testbaan van Ford in Lommel. Daar mochten ze zelf een keer aan 250 kilometer per uur over het circuit scheuren.

Hans Otten

Ilija Petrlic, Leon Ceelen, Eddy Cuypers, Benny Clé, Paul Michiels, Marc Mertens en Eddy Peeters gaven elk decennialang les aan de opleiding Automechanica in de ‘vakschool’ in Geel, nu Sint Jozef Geel. Sommigen stonden in 1979 zelfs mee aan de wieg van de richting. Na hun pensioen komen de zeven ieder jaar verschillende keren samen. Meestal gebeurt dat op café om bij te babbelen, maar eind vorig jaar gingen ze voor het eerst op bedrijfsbezoek bij oud-leerling Kris Verellen, die nu met zijn echtgenote Christine Nevelsteen in Geel de bekende garage Groep Verellen uitbaat. Toen een andere oud-leerling Rik Pauwels hen onlangs uitnodigde om enkele uren op ‘zijn’ testbaan in Lommel te spenderen, gingen ze daar graag op in.

LEES OOK. Gepensioneerde leraars bezoeken garage oud-leerling: “Ik sleutel nog altijd graag zelf mee”

De zes voormalige leraars – Eddy Peeters ontbrak door een verblijf in het buitenland – beleefden er een onderhoudende, maar tegelijk pittige dag. “Rik Pauwels begon als testpiloot op de testbaan van Ford in Lommel, maar is intussen leidinggevende van het team testpiloten”, legt Marc Mertens uit. “Na een babbel bij een tas koffie nodigde Rik ons uit op het privéterrein van Ford met negentien testbanen. Het team testpiloten zorgt ervoor dat prototypewagens er 24 uur op 24, zeven dagen op zeven onder alle mogelijke omstandigheden worden getest.”

Na de theorie volgde het praktische gedeelte, waarbij ze met Ford Raptors op de testbaan voor vierwielaangedreven voertuigen tekeer mochten gaan, waarna het gezelschap naar de testbaan voor zogenaamde skidcars verhuisde. “Dat zijn speciale opleidingsvoertuigen waarmee we zelf konden aanvoelen hoe een wagen reageert op overstuur en onderstuur. We waanden ons in de slipschool, gelukkig was het even geleden dat we iets gegeten hadden”, lacht Mertens. “Daarna kwam het moment voor liefhebbers van snelheid. Eerst mochten we meerijden met de Ford Focus ST over het bochtige parcours met hoge snelheden op de ‘durability road’. Maar ook twee Ford Mustangs met meer dan 500 PK stonden voor ons klaar. Vijf van de zes collega’s deinsden er niet voor terug om snelheden van 250 kilometer per uur te halen op het hoge snelheidsovaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners