© JHS

De Wever: “Politiek ondermijnt goede werking van politie”

Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft klacht ingediend tegen de gesloten Facebookgroep ‘ACAB Antwerpen’, wat staat voor ‘All Cops are Bastards’. “Er moet hard opgetreden worden tegen groepen die geweld tegen politie oppoken”, zegt Dewinter.

JAN STASSIJNS

Het geweld tegen de politie van afgelopen zomer in Borgerhout, deed de gemoederen in de gemeenteraad maandagavond stevig oplaaien. Filip Dewinter (Vlaams Belang) trok fel van leer tegen (extreem-)links, dat volgens Dewinter “het geweld tegen de politie op de spits drijft”. Hij verwijst naar stickers en affiches met het opschrift ‘Heel Antwerpen haat de flikken’ die verspreid zouden worden door ACAB (All Cops Are Bastards, “alle politieagenten zijn smeerlappen”, red.) Antwerpen, een gesloten Facebookgroep met bijna tweehonderd leden. “Die boodschap van ACAB wordt verspreid via talloze (extreem-)linkse kanalen, de vriendjes van Groen en PVDA.”

Dewinter dient ook klacht in tegen bovengenoemde groep. “Ik stel vast dat extreemlinks het geweld tegen de politie blijft oppoken”, zegt Dewinter. “De linkerzijde zegt dat een zachte aanpak nodig is. Dat we moeten praten met die wijken en moeten zorgen dat de politie burgervriendelijker wordt en zich minder kordaat en repressief opstelt. Nee, de politie moet tonen dat zij het gezag vertegenwoordigen, hard optreden en niet plooien voor de druk van links en bepaalde groepen en organisaties die openlijk oproepen voor geweld tegen politie, zoals ACAB. Geef niet toe aan de roep van sommigen om de politie te degraderen tot veredelde straathoekwerkers.”

“Niet veralgemenen”

Wouter Van Besien (Groen) reageerde fel op het betoog van Dewinter. “Geen enkele politieman of -vrouw of hulpverlener mag aangevallen worden, dat is totaal onaanvaardbaar”, herhaalde Van Besien. “Maar laat ons niet veralgemenen naar buurten en gemeenschappen. Als je dat wel doet, ben je moreel en intellectueel niet goed bezig. Zo stoot je bondgenoten in die wijken en gemeenschappen af.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat bepaalde extreme groepen het geweld tegen de politie op de spits drijven. “Het sfeertje rond ACAB kunnen we niet tolereren”, zegt De Wever. “Er wordt kordaat opgetreden. Bij geweld tegen politie geldt nultolerantie. Iedereen wordt opgepakt en vervolgd en ik kan alleen maar hopen dat ze in de gevangenis lang kunnen nadenken over wat ze gedaan hebben. Maar dat er vanuit politieke hoek op sociale media gezegd wordt dat de politie liegt, dat ondermijnt de goede werking van de politie. Het zou goed zijn moesten die politiemensen het gevoel krijgen dat we achter hen staan. Ik nodig dan ook iedereen uit zijn verantwoordelijkheid daarin te nemen. Niet alleen vanuit politieke hoek wordt verzet tegen de politie aangemoedigd, ook criminele netwerken die het publiek domein willen claimen spelen daarop in. Zij vinden het ongetwijfeld niet fijn om te zien dat er nu meer politieaandacht naar die wijken gaat.”

De Wever benadrukte ook het belang van cameratoezicht, dat preventief een grote rol speelt. Hij haalde de vechtpartij aan die de politie afgelopen weekend kon verhinderen tussen Tsjetsjeense en Marokkaanse jongeren in Borgerhout. “Daar hadden doden kunnen vallen, he”, zei De Wever. “Het belang van cameratoezicht is ten overvloede bewezen. Ik hoop dat we ergste achter de rug hebben, maar daar kunnen we niet zeker van zijn. Wel zeker is dat we achter de politie blijven staan, die buitengewoon professioneel heeft opgetreden.”