Direct naar artikelinhoud
Europa

Britten moeten EU binnen de twee maanden 2,7 miljard terugbetalen

Chinese textielarbeiders aan het werk in de stad Xintang.Beeld Getty Images

De Europese Commissie heeft het Verenigd Koninkrijk twee maanden de tijd gegeven om 2,7 miljard euro aan douanerechten terug te betalen. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie verwijt het Verenigd Koninkrijk Chinese producten aan te lage heffingen Europa te hebben binnengelaten. Indien het geld niet binnen de twee maanden op tafel ligt, stapt de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie.

Importeurs van Chinese kleding en schoenen in Groot-Brittannië hebben jarenlang douanerechten ontdoken

De Europese Commissie had in maart een inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk ingeleid. Het geschil gaat nu een volgende fase in. Aanleiding zijn cijfers van de Europese antifraudedienst Olaf, waaruit bleek dat importeurs van Chinese kleding en schoenen in Groot-Brittannië jarenlang douanerechten hebben ontdoken door de waarde van hun producten opzettelijk te onderwaarderen bij aangifte bij de douane.

Brussel verwijt Londen niets te hebben gedaan aan de fraude, ondanks verschillende waarschuwingen. De schade voor de periode tussen november 2011 en december 2017 wordt geraamd op 2,7 miljard euro.