Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump dankt Saudische kroonprins voor "excellente" samenwerking

Trump dankt Saudische kroonprins voor "excellente" samenwerking
Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman nadrukkelijk bedankt voor de zeer nauwe samenwerking wat betreft bewapening tussen beide landen. Niemand betwist de prominente positie van de golfmonarchie op dat vlak, zei Trump vandaag aan de kroonprins bij diens bezoek in het Witte Huis.

De relaties tussen beide landen zijn nog nooit eerder zo goed geweest dan na zijn ambtsaanvaarding, zei Trump aan het begin van de gesprekken. "Wij zijn erg goede vrienden geworden", zei hij tot bin Salman. Saudi-Arabië is een van de belangrijkste bondgenoten van de VS. In de marge werd vernomen dat bin Salmans vader koning Salman binnenkort naar de Verenigde Staten komt.

De gesprekken tussen Trump en bin Salman zullen vooral over veiligheidskwesties gaan, onder meer over de bloedige oorlog in Jemen en de ruzie met Qatar. Mohammed bin Salman wordt beschouwd als de eigenlijke sterke man van het koninkrijk aan de Golf. Wegens een reeks conflicten in de regio zijn de VS aangewezen op een sterk Saudi-Arabië, daaraan wordt ook de economische omschakeling van het land gekoppeld. Iran is een gemeenschappelijke hoofdvijand van beide landen. In mei staan de VS voor een herbeoordeling van de nucleaire deal met Iran.

Het is het tweede bezoek van Salman sinds de ambtsaanvaarding van Trump, zijn eerste als kroonprins.