Rusland claimt ‘bevrijding’ van zes Oekraïense dorpen

Nieuws
Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het zes dorpen heeft ‘bevrijd’ in het oosten van Oekraïne. Vijf van de dorpen liggen bij de Russische grens op enkele kilometers ten noorden van de stad Charkiv, waar Rusland vrijdag is gestart met een nieuw grondoffensief.
anp
zaterdag 11 mei 2024 om 13:29
Afbeelding
beeld anp

Het gaat om de dorpen Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylna en Striletsjna. Een zesde dorp, Keramik, zegt Rusland te hebben veroverd in de buurt van Donetsk, in de gelijknamige provincie.

De gouverneur van de regio Charkiv, Oleh Synjehoebov, reageert dat Rusland blijft aanvallen en dat op dit moment om drie dorpen wordt gevochten. Synjehoebov verwacht dat het Russische leger verder de provincie zal proberen binnen te dringen en meer troepen zal sturen.

Zaterdagochtend had Synjehoebov al gemeld dat de afgelopen 24 uur dertig plaatsen werden aangevallen door het Russische leger. Hij zei ook dat in de regio 1775 mensen zijn geëvacueerd. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak vrijdag over ‘intense gevechten’ langs de hele frontlinie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boekenpetitie na drie dagen 100.000 keer ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van btw op boeken is na drie dagen 100.000 keer ondertekend. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl en kan nog altijd worden ondertekend.

Afbeelding

Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis.

Afbeelding

Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten 'medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden'.

Afbeelding

Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen.

Afbeelding

G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

Afbeelding

Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.