Buitenlandse media over de diskwalificatie van Joost Klein: een favoriet naar huis gestuurd

Nieuws
Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. De Britse BBC schrijft dat ‘de artiest naar huis is gestuurd’en noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen.
anp
zaterdag 11 mei 2024 om 14:06 aangepast 12 mei 2024 08:06
'ESC schmeißt Holland raus!', kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel 'Eurovisiesongfestival gooit Nederland eruit!'
'ESC schmeißt Holland raus!', kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel 'Eurovisiesongfestival gooit Nederland eruit!' beeld anp

De diskwalificatie is ‘breaking’ bij Sky News. De Britse nieuwszender kopt een artikel hierover met ‘Songfestival schrapt Nederlandse inzending Joost Klein na controverse over ‘incident’’. Tegen Klein is een klacht bij de politie ingediend vanwege een bedreiging.

‘Er is heel veel aandacht voor want dit is ongezien’, reageert Gianni Paelinck, die voor de Belgische openbare omroep VRT het festival in Malmö volgt. ‘Ik vraag me ook af hoe het publiek hierop zal reageren.’

Holland raus

Bij de Franse televisiezender BFMTV is de uitsluiting van Klein het hoofdpunt van het nieuws. ‘Joost Klein, 26 jaar oud en met geperoxideerd haar, trok de aandacht door zijn ongenoegen te laten zien met zijn plaatsing naast de Israëlische vertegenwoordiger Eden Golan’, staat op de nieuwssite van BFMTV, met de toevoeging dat de uitsluiting daar niet mee te maken heeft.

‘ESC schmeißt Holland raus!’, kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel ‘Eurovisiesongfestival gooit Nederland eruit!’ Bild schrijft dat Joost ‘in Malmö werd beschouwd als een van de grote favorieten, zelfs als publiekslieveling. Maar zaterdagmiddag besloot de European Broadcasting Union (EBU) dat de Nederlander eruit ligt’.

jammer

De Italiaanse krant La Repubblica noemt de uitsluiting ‘jammer’ en zoomt in op de boodschap achter het nummer Europapa, over een gezamenlijke Europese droom in tijden van verdeeldheid en het verlies van Kleins ouders op jonge leeftijd.

Op de nieuwssites van de Oostenrijkse kranten Kronen Zeitung en Kurier staat het nieuws over Klein helemaal bovenaan. Kurier beschrijft hoe toeschouwers erg enthousiast reageerden toen op de generale repetitie van vrijdag de video werd afgespeeld van het optreden van Klein.

alarmen

De verslaggever van de Spaanse krant El Mundo meldt hoe journalisten in Malmö de voorbije uren speurden naar ontwikkelingen rond de Nederlandse zanger en hoe vrijdag al ‘de alarmen afgingen’ over een eventuele diskwalificatie.

De Ierse krant Irish Times besluit dat ‘de grote finale van zaterdagavond het einde markeert van een Eurovisiesongfestival, dat verwikkeld is in controverses’. De krant verwijst daarbij naar het incident rond Klein, maar ook naar de deelname van Israël en de reacties daarop.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Mona Lisa van Leonardo da Vinci in het Louvre in Parijs.

Is eindelijk duidelijk waar Mona Lisa voor Da Vinci poseerde? 'Alles lijkt te kloppen'

Van de vele mysteries waarin de Mona Lisa is gehuld, is er mogelijk een opgehelderd. Kunsthistoricus Ann Pizzorusso denkt te weten dat de achtergrond van het schilderij de omgeving van de Noord-Italiaanse stad Lecco is.

Wat door het robuuste, stoere pantser van veel brutalistische kerken heen breekt, is het licht.

Kerken als ruimteschepen, rotsen en silo's: wat maakt brutalisme aantrekkelijk?

Brutalistische architecten kregen korte tijd vrij spel om onorthodoxe kerken te ontwerpen. Deze unieke gebouwen laten zien dat de kerk ook ruw, futuristisch en radicaal kan zijn.

Wilbert van de Kamp: ‘Het maken van deze podcast heeft me doen beseffen hoe belangrijk het is over dit onderwerp te praten.’

Voel je je depressief? Ga eenvoudige opdrachten doen, zeggen de makers van deze podcast

Kan het doen van eenvoudige opdrachten helpen bij mentale problemen? De makers van de podcastserie Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?! geloven van wel.

Still uit de film Ook muizen gaan naar de hemel

Hoe erg is het dat films en boeken menselijke eigenschappen toedichten aan muizen?

Van Mickey Mouse tot het Muizenhuis en The Box ... met vermenselijkte muizen in boeken en films groeien we allemaal op. Maar hoe beïnvloeden ze de manier waarop we naar dieren kijken?

Perseus met het hoofd van Medusa, het beeld van Cellini, met rechts het Palazzo Vecchio, in het centrum van Florence.

Laurent Binet brengt in zijn nieuwe boek Florence tot leven. 'De geschiedenis is tastbaar'

Kunst en geweld tekenen het Florence van de 16e eeuw. Het beste en het slechtste in de mens kwam naar boven. Laurent Binet beschrijft hoe kunst een machtig wapen is maar tegelijk zo vergankelijk als het leven zelf.

De Israëlische Eden Golan tijdens haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. Ze kreeg de maximale twaalf punten van Nederlandse stemmers.

Waarom Nederlanders massaal op Israël stemden tijdens het songfestival - en de vakjury juist niet

Terwijl studenten massaal oproepen om banden met Israël te verbreken, steunde het Nederlandse publiek de Israëlische act op het Eurovisie Songfestival met de maximale 12 punten.