© rr

Politie krijgt nieuw wapen tegen truckers die inhaalverbod negeren

De meeste problemen ontstonden door vrachtwagens die hellingen niet op geraakten en daardoor alles blokkeerden. En camions die niet vastliepen, reden vaak vlotjes voorbij op het midden- of zelfs het linkerrijvak. Ook gisteren bleek dus weer dat het inhaalverbod voor vrachtwagens bij neerslag massaal genegeerd wordt.

“Truckers denken dat ze makkelijk door de sneeuw raken omdat ze door hun gewicht stevig op de weg staan”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Maar één ijsplek en ze kunnen aan het schuiven gaan, waardoor ze iedereen in gevaar brengen.”

Daar wil minister van Mobiliteit François Bellot (MR) komaf mee maken. “Op dit moment kan alleen een agent die zelf langs de weg staat een vrachtwagen die inhaalt als dat niet mag verbaliseren”, zegt hij. “Daardoor zijn er maar weinig controles en worden er niet veel boetes uitgeschreven. Een nieuw KB moet mogelijk maken dat ook de camera’s met nummerplaatherkenning op onze snelwegen die overtredingen kunnen vaststellen. Die aanpassing komt er in de loop van 2018. De politie en de wegbeheerders kunnen dat dan toepassen.”

Die wegbeheerder in Vlaanderen is het Agentschap Wegen en Verkeer. “Zodra de wet aangepast is, gaan deze mogelijkheid zeker bekijken”, reageert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De beroepsfederatie van Belgische Transporteurs, Febetra, vindt die scherpere controles op zich niet slecht. “Een vrachtwagenchauffeur moet zich aan de regels houden”, zegt woordvoerster Isabelle Demaegt. “We hopen alleen dat die scherpere controles dan voor iedereen gelden. Een boete die naar Roemenië of Polen gestuurd wordt, zal niet veel opbrengen, vrezen we. Ons land moet er eerst werk van maken dat die boetes óók geïnd worden. Anders dreig je alleen de Belgische truckchauffeur te straffen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER