Herman Van Holsbeeck was jarenlang manager van RSC Anderlecht
Foto: Belga

Voormalig manager van Anderlecht Van Holsbeeck en ex-CEO Van Biesbroeck naar correctionele rechtbank voor gesjoemel bij verkoop club aan Marc Coucke 

Voormalig manager van RSC Anderlecht Herman Van Holsbeeck en voormalig CEO Jo Van Biesbroeck zullen zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden omdat er gesjoemeld zou zijn bij de verkoop van de voetbalclub aan zakenman Marc Coucke in 2017. Dat heeft de raadkamer beslist. Verschillende andere verdachten, waaronder voormalig voorzitter Roger Vanden Stock, Luc Deleu en de advocatenkantoren Clifford Chance en Van Landuyt en Vennoten werden niet doorverwezen.

De zaak draait rond de verkoop van voetbalclub Anderlecht in 2017. Toen Marc Coucke de club kocht, zou hij valse financiële tabellen voorgeschoteld hebben gekregen. Daardoor zou hij zijn bod voor de aankoop van Anderlecht hebben verhoogd. Daarnaast zou ervoor gezorgd zijn dat Coucke na de aankoop nog meer dan 2 miljoen euro moest betalen aan een voetbalmakelaar die bemiddelde tijdens de verkoop. 

Doorverwezen naar rechtbank

De voetbalmakelaar in kwestie, Christophe Henrotay, werd doorverwezen naar de rechtbank, net als de voormalige manager van RSC Anderlecht Herman Van Holsbeeck en voormalig CEO Jo Van Biesbroeck. Ook Foot Innovation Limited, een Britse vennootschap van Henrotay, en de managementvennootschap van Herman Van Holsbeeck worden doorverwezen.

Het is nu wel duidelijk gemaakt dat mijn cliënt werd bedrogen

Walter Van Steenbrugge, advocaat van Marc Coucke

Anderzijds worden een aantal andere partijen buiten vervolging gesteld. Naast voormalig voorzitter van Anderlecht Roger Vanden Stock en advocaat Luc Deleu zal ook bijvoorbeeld gewezen financieel directeur René Trullemans zich niet voor de strafrechter moeten verantwoorden. De raadkamer volgt het federaal parket dus niet volledig, dat had gevraagd om elf personen en vijf vennootschappen door te verwijzen. 

De advocaat van Marc Coucke zegt nu al dat de beslissing duidelijk aantoont dat Coucke werd gedupeerd. "De beslissing wordt nader onderzocht, maar het is nu wel duidelijk gemaakt dat mijn cliënt werd bedrogen bij de aankoop van de aandelen en dat hij daardoor aanzienlijke schade heeft geleden", zegt meester Walter Van Steenbrugge.

Valse financiële tabellen

Voor de verkoop van de club in 2017 waren drie kandidaten in de running: Marc Coucke, Ghelamco-baas Paul Gheysens, en de Oezbeek Alisher Usmanov, een zakenman die ook aandeelhouder was van Arsenal. Die laatste was aangebracht door spelersmakelaar Christophe Henrotay, met wie de club eerder al had samengewerkt.

Aan Henrotay was een zogenaamde 'finder's fee' van 3 miljoen euro beloofd als hij een overnemer aanbracht, maar Usmanov haakte uiteindelijk af. Henrotay zou daarop Paul Gheysens aangespoord hebben om de club te kopen, en die deed ook een bod van 91 miljoen.

Omdat Paul Gheysens na het debacle rond het Eurostadion persona non grata bij de club geworden was, besloot Anderlecht uiteindelijk te verkopen aan Marc Coucke, die minder bood. Coucke kreeg de kans om 74 procent van de aandelen te kopen als hij zijn bod verhoogde met 5 miljoen euro. De zakenman zou daarbij valse financiële tabellen voorgelegd gekregen hebben om hem te overtuigen.

Commissie voor Henrotay

Christophe Henrotay eiste daarna alsnog zijn commissie van 3 miljoen euro op. Hij zou niet tevreden geweest zijn met de circa 1 miljoen euro die de aandeelhouders bereid waren hem te betalen. Daarop zou een constructie opgezet zijn via het contract van toenmalig speler Leander Dendoncker. 

Henrotay was de spelersmakelaar van Dendoncker. Door de constructie zou Henrotay gegarandeerd nog 2,4 miljoen krijgen wanneer Dendoncker werd verkocht. Zo zou hij alsnog aan zijn volledige commissie komen voor de verkoop van Anderlecht. Alleen zou dat bedrag zo betaald worden door de nieuwe eigenaar, Marc Coucke, en niet door het oude Anderlecht-bestuur. 

Meest gelezen