Luister naar

Koning straks beveiligd door politiestudent

Nieuws
De politie trekt zijinstromers aan om bedreigde politici en leden van het Koninklijk Huis te beveiligen. Op die manier moet er een einde komen aan de chronische onderbezetting van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Het korps, politievakorganisaties en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben hierover een akkoord bereikt.
Hassan Bahara redactie vk
donderdag 16 augustus 2018 om 03:00

Amsterdam

De DKDB kampt al jaren met een capaciteitsprobleem en wil daarom werven onder studenten aan politieopleidingen, militairen en marechaussees met beveiligingservaring. Dit nieuwe wervingsbeleid moet tegen het einde van 2020 honderd extra persoonsbeveiligers hebben opgeleverd.

De maatregel staat volgens een woordvoerder van de politievakbond ACP los van de verhitte cao-onderhandelingen over werkdruk en salariëring die op het moment gevoerd worden tussen de politiekorpsleiding en de vakbonden. ‘Dit akkoord is het resultaat van talloze andere gesprekken tussen het korps, de vakbonden en de DKDB zelf’, aldus de vakbondswoordvoerder. ‘Wel maken we ons bij de huidige cao-onderhandelingen hard voor alle andere collega’s die ook in de knel komen door werkdruk en onderbezetting.’

Afgelopen juni schreef minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer dat de DKDB nog kampt met 79 vacatures. Om de werkdruk enigszins te verlichten werd in het afgelopen jaar van tijd tot tijd de hulp ingeroepen van personeel uit andere onderdelen van de politie of de Koninklijke Marechaussee.

‘We hebben voor het vergroten van de instroom verschillende maatregelen genomen en dat heeft zeker geleid tot nieuwe collega’s, maar niet genoeg’, zegt een woordvoerder van de politie. ‘Daarnaast is er een toegenomen vraag naar persoonsbeveiliging.’

uitstroom

Het grote aantal vacatures bij de DKDB is volgens de politiewoordvoerder het gevolg van een grotere uitstroom dan instroom van DKDB-personeel. Die uitstroom gebeurt vaak vanwege pensionering of carrièrekansen elders. Gepaste vervanging hiervoor vinden is geen sinecure, aldus de politiewoordvoerder, omdat nieuwe rekruten uit het juiste hout gesneden moeten zijn. ‘Dit werk brengt wel een bepaald risico met zich mee. Het gaat vaak om mensen die ernstig beveiligd moeten worden. Dat moet je wel durven doen.’

Met de inzet van zijinstromers hoopt de politie eindelijk een structurele oplossing te hebben gevonden voor het nijpend personeelstekort bij de DKDB. Zijinstromers moeten wel eerst een basisopleiding van de DKDB volgen voordat ze ingezet worden als beveiliger. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?