
Regering-Trump ontslaat hoofd van geheime dienst NSA, op aanraden van extreemrechtse activiste
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Timothy Haugh aan de deur gezet, het hoofd van de geheime dienst National Security Agency (NSA). Volgens verschillende Amerikaanse media gebeurde dat op aansturen van de extreemrechtse activiste Laura Loomer, die vindt dat Haugh "niet trouw genoeg" is aan de president. Loomer is een veelbesproken figuur: ze heeft het oor van de president, maar krijgt ook binnen de MAGA-beweging kritiek vanwege racistische uitspraken en complottheorieën.
Dat Trump Timothy Haugh heeft ontslagen, is opvallend. De man heeft immers veel ervaring aan de Amerikaanse top. Haugh was niet alleen hoofd van de NSA - de geheime dienst die gespecialiseerd is in het afluisteren en analyseren van verschillende communicatievormen - maar was ook de leider van het U.S. Cyber Command. Dat is een deel van de krijgsmacht die missies binnen de cyberspace uitvoert.
Niet alleen Haugh, maar ook zijn civiele plaatsvervanger Wendy Noble en enkele andere hooggeplaatste figuren zijn de laan uitgestuurd. De baas van de NSA was een van de laatsten die door Biden is aangesteld.

"Currygeur in het Witte Huis"
Volgens verschillende Amerikaanse media kwam het ontslag er op aansturen van Laura Loomer, een extreemrechtse activiste. Afgelopen woensdag heeft zij nog een bezoek gebracht aan het Witte Huis, waar ze ook met Trump heeft gesproken. Tijdens dat gesprek zou ze erop hebben aangedrongen om de top van de NSA te ontslaan, omdat ze "niet trouw genoeg zijn" aan Trump.
Dat zegt Loomer ook zelf in een bericht op het socialemediaplatform X. "Dus, vandaag werd Haugh ontslagen, samen met zijn Obama-liefhebbende protegé, Wendy Noble. Dat noemen we 'VETTING'." 'Vetting' is een Engelse term, die aangeeft dat de regering de achtergrond van haar personeel goed moet nagaan.
"Hun ontslag is een zegen voor het Amerikaanse volk", stelt Loomer nog. "Dank u president Trump, omdat u openstond voor de informatie die u hebt gekregen. Dank u voor het ontslaan van deze Biden-aanhangers."
De band tussen Trump en Loomer is op zijn minst dubbel te noemen. De activiste heeft het oor van de president en hij heeft haar al meermaals geloofd, maar hij distantieert zich wel van de meest verregaande uitspraken die Loomer doet.
Loomer staat namelijk bekend voor haar racistische statements en complottheorieën. Toen Trump het nog opnam tegen de Democrate Kamala Harris, zette Loomer ook de aanval tegen Harris in. "Het Witte Huis zal naar curry ruiken en de toespraken zullen via een callcenter verlopen." Op die manier verwees Loomer naar de Indiase roots van de Democratische presidentskandidate.
Die uitspraak veroorzaakte ook binnen Republikeinse kringen heel wat commotie. Vertegenwoordigster voor Georgia Marjorie Taylor Greene - een fervente 'Make America Great Again'-aanhangster - noemde de woorden van Loomer "extreem racistisch".
Volgens getrouwen was het ook Loomer die president Trump aanzette om tijdens zijn campagne van wal te steken tegen Haïtiaanse migranten in Springfield (Ohio), die "de honden en de katten in de straten opeten". Ook toen klonk al de vrees dat Loomer te veel invloed had op de president. "Ongeacht de regels die het Trump-team haar heeft opgelegd, denk ik niet dat ze haar kunnen tegenhouden", was toen de reactie van een anonieme bron.
