© BELGAIMAGE

Nieuwe waarschuwing voor intense onweders

Donderdag begint nog wel mooi, maar net als de voorbije dagen hangt er nadien onweer in de lucht, met lokaal veel neerslag en kans op wateroverlast.

rdc

Het KMI verwacht dat de onweersbuien vanuit het zuidoosten het land zullen intrekken, en waarschuwt met een ‘code oranje’. In Vlaanderen geldt de waarschuwing vanaf zowat 15.00 uur in Limburg en Vlaams-Brabant, nadien gevolgd door Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen. Tegen de nacht zouden de onweders wegdrijven.

De ‘code oranje’ betekent dat er ‘verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen’. Het KMI waarschuwt voor intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen, die vrij grote schade kunnen veroorzaken. Er is ook kans op wateroverlast. ‘Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer’, raadt het weerinstituut aan.

De dag begint nog wel mooi, met op de meeste plaatsen droog weer met zonnige periodes. De temperaturen stijgen tot rond 19 graden in Hoog-België, tot rond 20 graden aan zee en tot tussen 23 en 25 graden in het binnenland. De wind waait meestal zwak tot soms matig uit het oostnoordoosten, ruimend naar het oosten tot het zuidoosten.

Vrijdag en verder

De buienactiviteit neemt af in de nacht van donderdag op vrijdag. Ze maakt plaats voor brede opklaringen, maar er kan mist ontstaan. De temperatuur daalt tot 12-13 graden.

Na het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we vrijdag een mooie dag met veel zonneschijn. In de loop van de namiddag stijgt de kans op buien, maar die zijn minder actief en frequent dan de voorgaande dagen. De kans op onweer is ook eerder klein. Aan zee en in de Hoge Venen blijft het kwik steken in de buurt van 22 graden. Elders stijgt het naar waarden tussen 24 en 27 graden.

Tijdens het weekend krijgen we mooi weer met veel zon en temperaturen die op veel plaatsen voorbij 25 graden gaan. ‘s Avonds is een lokaal warmteonweer niet uitgesloten. Aan zee zorgt een zeebries voor wat verkoeling.

Tijdens de eerste helft van volgende week zou het zomers warm blijven met meer dan 25 graden in het centrum, maar we moeten dan opnieuw elke dag rekening houden met buien en onweders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER