Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Geheugensteuntje op Trumps getypte verklaring: er was geen 'colusion' (sic)

De voorbereide verklaring van Donald Trump. In de marge staat te lezen: 'There was no colusion.'Beeld Photo News

Terwijl Amerikaans president Donald Trump de pers toesprak over zijn opvallende verspreking, was er een ander detail dat niet aan de aanwezige journalisten ontsnapte. 'There was no colusion' stond, inclusief spelfout, in dikke zwarte hoofdletters geschreven op zijn getypte verklaring.

Het is niet duidelijk wie het handgeschreven geheugensteuntje in dikke, zwarte stift op de verklaring had aangebracht. Trump zelf gebruikt de zin vaak in zijn tweets, waar het woord 'collusion' doorgaans wel correct gespeld wordt.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump las de verklaring dinsdag voor aan journalisten in het Witte Huis, na zijn controversiële ontmoeting met Russisch president Vladimir Poetin in Helsinki. Daar had hij de bemoeienissen van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen nog ontkend. Gisteren klonk het dat hij zich versproken had: hij zou het woordje 'niet' vergeten zijn. In de plaats van "Ik zie geen enkele reden waarom het Rusland zou zijn", wou Trump eigenlijk zeggen: "Ik zie geen enkele reden waarom het níét Rusland zou zijn."

Twitter bericht wordt geladen...

Speciaal onderzoeker Robert Mueller heeft de Russische inmenging aangetoond, maar sluitend bewijs dat de Trump-campagne met de Russen onder een hoedje speelde is er nog niet. Wel zijn er verschillende indicaties in die richting.

Lees ook: "Ik was het woordje 'niet' vergeten." Trump hoopt knieval voor Poetin bij te sturen