Direct naar artikelinhoud
update

Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google, internetreus gaat in beroep

Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google, internetreus gaat in beroep
Beeld ANP

De Europese Commissie legt het Amerikaanse technologiebedrijf Google een boete op van zo’n 4,3 miljard euro. Het nieuws over de boete circuleerde al enkele dagen in de media, nu wordt er ook een bedrag op geplakt. Het komt overeen met 5 procent van de jaaromzet van Google.

Alphabet, het moederbedrijf van internetreus Google, moet 4,34 miljard euro betalen vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Ook moet het Amerikaanse bedrijf zijn contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herzien, eist de Europese Commissie.

Het bedrag was deze voormiddag al uitgelekt en wordt door EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bevestigd. De nieuwe geldstraf is bijna een verdubbeling van de recordboete van 2,42 miljard euro die Alphabet een jaar geleden van de Europese Commissie kreeg opgelegd vanwege misbruik van zijn zoekmachine bij onlineshoppen via Google Shopping.

Vestager zegt dat Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden heeft opgelegd aan telefoonfabrikanten door te eisen dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeren om toegang tot de app-winkel Google Play te kunnen krijgen. Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android-software. Ze eist dat Google hieraan binnen negentig dagen een einde maakt op straffe van een extra boete van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van Alphabet.

Ook betaalde Google grote fabrikanten en mobiele netwerkaanbieders om Google Search vooraf al te installeren en inclusief te leveren. Het bedrijf verhinderde producenten bovendien om mobiele apparaten te verkopen die op alternatieve besturingssystemen van Android draaiden die niet door Google waren goedgekeurd.

De zoekgigant heeft zich in het verleden verweerd door te stellen dat de Europese Commissie ten onrechte Apples mobiele besturingssysteem iOS niet als een concurrent van Android ziet. Android heeft een marktaandeel van circa 80 procent.