Kreten uit de Wetstraat

Bart De Wever “op het nippertje” gered uit ijskoude Schelde

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Jan-Frederik Abbeloos

Gered!

De Brandweer Zone Antwerpen heeft woensdag een demonstratie gehouden van reddingsoperaties op de Schelde. De brandweer beschikt sinds kort immers over twee nieuwe specialisaties voor reddingsoperaties. Het gaat om het team Beeldvorming, Informatica, Robotica en Digitaal (BIRD) en het Oppervlaktereddingsteam (ORT), dat werd opgericht na de zware overstromingen in Wallonië in 2021. Zonevoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kreeg volgens het persagentschap Belga “de twijfelachtige eer” om door de brandweer uit het water te worden “gered.”“Weer iets dat ik van mijn bucketlist mag schrappen”, aldus De Wever na zijn sprong in het ijskoude water van de Schelde (zie video bovenaan).

Verkeerd uitgedrukt

In november was het nog groot nieuws in deze rubriek. Vlaams Parlementslid Jos D’Haese (PVDA), tevens de populairste politicus op Tiktok, gaf toe dat hij na bijna twintig jaar opnieuw kan genieten van een goed stuk vlees. “Ik ben bijna twintig jaar vegetariër geweest: van mijn twaalfde tot mijn dertigste. Vorig jaar ben ik ermee gestopt. Ik wou op een familiebarbecue niet meer die lastigaard zijn die altijd veggieburgers vraagt. Ik ben vegetariër geworden omdat ik het klimaat wou redden. Maar op den duur vraag je je af of je jezelf niet voor de zot houdt. Ik moet vandaag vaststellen dat mijn individuele engagement geen sikkepit veranderd heeft.”

Verkeerde keelgat

Die bekentenis schoot vleesvervangend Vlaanderen in het verkeerde keelgat. D’Haese wordt er dan ook over gegrild tijdens een gesprek met enkele Knack-lezers. “Ik heb mij misschien niet geweldig goed uitgedrukt in dat interview, dat moet ik toegeven. Het was vooral een uiting van mijn frustraties. Hoewel ik mijn best deed om geen vlees meer te eten, is het Europese landbouwbeleid nog altijd hetzelfde. Megastallen worden rijkelijk gesubsidieerd. De vleesproductie in Vlaanderen is nog altijd gigantisch. Natuurlijk is het individuele engagement van vegetariërs waardevol, en ik eet nog altijd amper vlees. Maar we zullen daar ook collectieve actie aan moeten koppelen.”

Kapot!

Op een campagnemoment van Groen heeft covoorzitter Jeremie Vaneeckhout de Mona Lisa aangevallen met een bijl – we gaan uit van een kopie. De partij wil zo een verkiezingseis in de verf zetten. Groen wil namelijk een onmiddellijk kapverbod op waardevol bos en 30 procent beschermde natuur tegen 2030. De link, vraagt u? Vaneeckhout: “Kunst is oud en waardevol. Met deze misschien wat confronterende actie willen we voorbijgangers tonen dat oude en waardevolle dingen vernietigen compleet idioot is. Ik denk dat ze daar wel mee akkoord zullen zijn, als ze deze taferelen zien.” Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is niet onder de indruk. “Groen vernielt rommel voor meer bos. Ik heb daarvoor gewerkt.” Cijfers leren wel dat het beloofde aantal hectare extra bos deze legislatuur niet zal worden gehaald.

Foto’s van de actie van Groen, toen de Mona Lisa nog intact was.© rr