Europese leiders “diep geschokt” door moordaanslag op Fico

Ursula von der Leyen naast Charles Michel.© EPA-EFE

De Europese leiders veroordelen unisono de moordaanslag op de Slovaakse premier Robert Fico.

Bart Beirlant

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, zegt dat hij geschokt is. “Nooit kunnen geweld of zulke aanvallen worden gerechtvaardigd”, schrijft hij op X.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, spreekt van een “verachtelijke aanval”. “Zulke geweldplegingen hebben geen plaats in onze samenleving en ondermijnen de democratie, ons waardevolste goed.”

“Geweld mag niet bestaan in de Europese politiek”, zegt de Duitse kanselier Olaf Scholz. “Mijn gedachten zijn bij Robert Fico, zijn familie en de burgers van Slovakije.”

De Hongaarse premier Viktor Orban spreekt van “een laffe aanval tegen mijn vriend, premier Robert Fico”. “We bidden voor zijn gezondheid en snel herstel. Moge God hem en zijn land zegenen.” Fico is vanwege zijn pro-Russische houding een politieke bondgenoot van Orban binnen Europa. Slovakije en Hongarije verhinderden de voorbije dagen dat de Europese Unie namens de 27 lidstaten een verklaring kon uitgeven waarin de goedkeuring in Georgië van de “Russische wet” werd veroordeeld.

Vanwege de vorming van een regering met de ultranationalistische SNS vorig jaar besloot de Europese partij van de sociaaldemocraten (PES) om de Smer-partij van Fico te schorsen.

Europarlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) wijst op een verontrustende trend: “In een vrije democratie kun je grondig van mening verschillen, maar fysieke aanvallen en aanslagen zijn altijd onaanvaardbaar. Dat steeds vaker politici, vakbondsmensen en mensen uit het middenveld een doelwit worden, is zorgwekkend en een bedreiging voor onze democratie.”

Ook Belgisch premier Alexander De Croo (Open VLD) veroordeelt het drama. “Onze steun gaat naar zijn familie en vrienden en naar de mensen in Slovakije. In een democratie wordt het gevecht met woorden gevoerd, en niet met kogels. Dit toont aan hoe kwetsbaar de democratie is.”