Bart De Wever zet vol in op belastingverlaging: “Het zijn zotten die werken”

“Gedaan met Vivaldi, gedaan met de hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen, gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderheid.” Met een vlammende speech vuurde Bart De Wever zijn troepen aan, op 42 dagen van de verkiezingen, in het Capitole in Gent. Daarmee heeft ook de N-VA, als laatste, haar verkiezingsprogramma vastgelegd.

Bron: BELGA

De Wever stuurt zijn troepen nadrukkelijk weg van het thema migratie, waar grootste concurrent op rechts, Vlaams Belang, op surft. Ook Vlaamse thema’s worden ondergesneeuwd. Het moet gaan over de budgettaire toestand van het land en een verlaging van de belastingen. Het verkiezingscongres begon dan ook met een videoreportage waarin mensen klagen over de hoge lasten, daarin bijgestaan door een analyse van Herman Matthijs, professor Economie aan de UGent. De Wever had het even later alleen maar binnen te koppen. “Niemand hogere belastingen dan de werkende in dit land. Niemand ter wereld! De hardwerkende Vlaming is met kop en schouders de meest gepluimde kip van allemaal.”

De N-VA vindt zich heruit als de partij tegen belastingen. “Waar gaat al dat geld dan eigenlijk naartoe? Welnu, het Vivaldi-beleid heeft een enorme transfer georganiseerd van werkenden naar niet-werkenden, niet toevallig de grootste kiezersgroep van de Parti Socialiste.” Daarbij citeerde De Wever een Vlaamse klassieker: “Nooit heeft Juul Kabas harder geklonken: het zijn zotten die werken. Nergens in de hele ontwikkelde wereld is het verschil tussen werken en niet werken intussen financieel kleiner dan bij ons.”

De Wever maakte ook duidelijk dat een stem voor Vlaams Belang een verdoken stem is aan een verderzetting van Vivaldi, gezien die partij niet meespeelt federaal. “Feitelijk zijn er maar drie keuzes. Kies voor een Vivaldi-partij en u krijgt de hoofdweg naar Vivaldi 2. Kies voor een extreme partij en u krijgt de omweg naar Vivaldi 2. Kies voor de N-VA en u krijgt een broodnodige kentering.”

Hij herhaalde nog eens zijn gooi naar het premierschap. “Als de N-VA een sterk mandaat krijgt van de Vlaamse kiezer, dan zal de N-VA mee besturen. Dan ben ik kandidaat om de volgende federale regering zelf te leiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer