Luister naar

Aantal meldingen van euthanasie na jaren omlaag

Nieuws
Voor het eerst in zestien jaar is het aantal meldingen van euthanasie in ons land gedaald. Een incidentele afname, denkt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 16 oktober 2018 om 14:42
Jacob Kohnstamm
Jacob Kohnstamm anp / Bart Maat

Amsterdam

Van januari tot en met september dit jaar overleden 4600 mensen door euthanasie, maakte Trouw dinsdag bekend – negen procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het lijkt ook een einde te maken aan een jarenlange trend: sinds 2003 steeg het aantal meldingen ieder jaar, van minder dan 2000 naar ruim 6500 in 2017.

Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE), spreekt van een ‘onverwachte ontwikkeling’. Op basis van de groeicijfers van de afgelopen jaren had de commissie verwacht dit jaar op ongeveer zevenduizend meldingen uit te komen, vertelt hij telefonisch. ‘Voordat deze cijfers bekend werden, kondigde de minister (van Volksgezondheid, red.) al een onderzoek aan naar de groei van het aantal meldingen. Ik verwacht dat er nu ook gekeken gaat worden naar de fluctuaties in het aantal meldingen.’

Wat betreft oorzaken voor de daling is het nog koffiedik kijken, zegt Kohnstamm. De griepepidemie die eind 2017 begon en tot midden april duurde, kan een mogelijke oorzaak zijn. In die periode lag het aantal sterfgevallen erg hoog; bijna 3500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is mogelijk dat een deel van de overleden patiënten anders in aanmerking zou zijn gekomen voor euthanasie.

strafrechtelijk onderzoek

Daarnaast zijn er volgens Kohnstamm mensen die een verklaring zoeken in het strafrechtelijk vooronderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar vijf ‘onzorgvuldige’ euthanasiegevallen en de betrokken artsen. Het onderzoek zou andere artsen die met euthanasieverzoeken te maken krijgen, kunnen afschrikken.

Dat lijkt Kohnstamm echter erg onwaarschijnlijk. ‘Zo’n tachtig procent van de euthanasiegevallen vindt plaats bij de huisarts, die de patiënt goed kent. Wanneer een patiënt er vrijwillig om vraagt en de arts concludeert dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, laat hij dat lijden echt niet voortduren uit angst voor een strafrechtelijk onderzoek.’

Ook weerspreekt hij de conclusie van Bert Keizer, arts bij de Levenseindekliniek, die in Trouw opmerkte dat de toetsingscommissies lastiger worden onder druk van het OM.

‘Jaarlijks bestempelen wij slechts acht tot twaalf euthanasiemeldingen als onzorgvuldig, uit een totaal van 6600’, zegt Kohnstamm. Bovendien klopt het volgens hem niet dat artsen bij elke euthanasie bij een demente of psychiatrische patiënt tekst en uitleg moeten geven. ‘Dat is alleen standaard bij vergevorderde demente patiënten met wie geen communicatie meer mogelijk is en waar de euthanasie plaatsvindt op basis van een geschreven wilsverklaring. Dat ging in 2017 en 2016 maar om drie gevallen.’ Kohnstamm verwacht dat de afname incidenteel is en dat twee elementen ervoor zullen zorgen dat het aantal meldingen de komende jaren juist weer gaat stijgen: het grote aantal beginnend demente patiënten en de ouder wordende babyboomers. ‘Die generatie is zelfbewuster dan de generaties daarvoor en zal bij uitzichtloos lijden waarschijnlijk makkelijker om euthanasie vragen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.