Direct naar artikelinhoud
Portret

"Hij plakt weleens een clubleider tegen de muur": Mogi Bayat, de 'godfather' der makelaars

Mogi Bayat op de tribune van Anderlecht.Beeld Photo News

Wie is spelersmakelaar Mogi Bayat? "Hij plakt weleens een clubleider tegen de muur."

Het is zomer in het Waals-Brabantse Lasne. De zon schijnt op de immense villa, de kolen op de barbecue zijn gloedheet. Drie van de belangrijkste clubleiders van ons land heffen het glas. Herman Van Holsbeeck, op dat moment nog manager van Anderlecht; Michel Louwagie, sterke man van AA Gent; en Vincent Mannaert, CEO van Club Brugge.

Hun gastheer: Mogi Bayat. Hippe sneakers aan de voeten. Zonnebril in de aanslag. Geen enkele andere makelaar zou er zelfs maar aan denken om die drie te verzamelen rond het vuur. Laat staan dat ze er überhaupt zin in zouden hebben. Maar voor Bayat maken ze graag een uitzondering.

Bayat heeft niet alleen tegenstanders omwille van zijn populariteit. Zijn agressieve stijl stuit ook heel wat mensen voor de borst

Het is maar een kleine geste voor de man die hen elke transferperiode opnieuw helpt hun rommel op te ruimen. Want dát doet Bayat, de patroonheilige van de hopeloze gevallen. De slechtste en chronisch geblesseerde spelers, die wel dure salarissen betaald krijgen, slijt hij aan andere clubs. En ondertussen verkoopt hij de toppers voor opmerkelijk hoge transferbedragen aan buitenlandse ploegen. Vaak aan Nantes, Watford of Udinese, clubs waar hij ook vriend aan huis is.

Lees ook: Misschien wordt het nu dan stilaan toch tijd voor moedige wetgevers om de stal uit te mesten

Dieumerci Ndongala, een getalenteerde speler die onder Bayat elfendertig keer van club is veranderd, maakte er zelfs een lied over. Het refrein: "Als je in de problemen zit, bel Mogi." Het businessmodel van Bayat in één slagzin samengevat.

Maar wie ís Mogi Bayat? Via zijn geboorteland Iran en een tussenstop en Frankrijk, waar hij opgroeide, belandde hij in 2003 in België. Toen zijn steenrijke oom Abbas de baas werd bij Charleroi, mocht de jonge Bayat er overnemen als algemeen manager. "Ik heb er de voetbalwereld vanuit de bestuurskamer leren kennen. Een immens voordeel."

(Lees verder onder de foto)

"Hij plakt weleens een clubleider tegen de muur": Mogi Bayat, de 'godfather' der makelaars
Beeld Photo News

Sinds 2010 wierp Bayat zich op een heel andere kant van de voetbalwereld. Na een zoveelste ruzie met zijn oom, met de voetbalbond, met scheidsrechters – zijn lontje is altijd wel kort geweest – besloot Bayat zijn kans te wagen als makelaar.

Zijn agressief kantje blijft ook als makelaar niet verborgen. Verschillende spelers en bestuurders bevestigen dat, maar niemand wil er openlijk over spreken. Het bekendste verhaal: "Tijdens de onderhandelingen over een transfer sloot Bayat de deur en hij plakte een bestuurslid tegen de muur."

Toch heeft Bayat een belangrijk voordeel: andere bestuurders zagen hem als hun gelijke. In enkele jaren tijd was de Franse Iraniër de onbetwiste koning van de Belgische transfermarkt.

De bevoorrechte relatie van Bayat met zoveel bestuurskamers zorgt voor wrevel binnen het wereldje. "Het Belgische voetbal is een clubje van enkele old white men plus Mogi", zucht een buitenlandse makelaar die contacten heeft met alle Belgische topclubs. "Ik heb al in tientallen Europese competities zaken gedaan en ik moet zeggen: jullie competitie is een van de meest corrupte. Mede door die Bayat. Het is goed dat deze bom is gebarsten."

Trump

Ex-makelaar Nenad Petrovic klonk enkele maanden geleden nog strenger in Sport/Voetbalmagazine: "In België word je geconfronteerd met een almachtige makelaar. Bayat heeft voor een 'trumpisering' van het vak gezorgd."

Want ook dat is Bayat: ijdel. Vol van zichzelf. Ga er zijn Twitter-profiel maar op na: bij élke transfer die hij realiseert, gaat hij glimmend van trots op de foto.

Bayat heeft niet alleen tegenstanders omwille van zijn populariteit. Zijn agressieve stijl stuit ook heel wat mensen voor de borst. Zelfs zijn intieme kring van clubleiders. Club Brugge, Standard, AA Gent: allemaal hebben ze op een bepaald moment de deur voor Bayat gesloten, omdat hij een speler achter hun rug naar een concurrent heeft gebracht. En toch blijven ze allemaal samenwerken met de Franse Iraniër. AA Gent-manager Louwagie legde ooit in deze krant uit waarom: "Hij is een van de beste makelaars die er rondlopen. Hij brengt niet alleen spelers, hij kan ze ook verkopen en zo heb je er niet veel. Dus ben ik pragmatisch en werk ik nog steeds met Bayat."

(Lees verder onder de foto)

"Hij plakt weleens een clubleider tegen de muur": Mogi Bayat, de 'godfather' der makelaars
Beeld Photo News

Van Holsbeeck

Zowat de enige persoon in het voetbal die nog niet in de clinch ging met Bayat, is Herman Van Holsbeeck. Een veelzeggende anekdote: het oefencomplex van Anderlecht is sinds een tweetal jaar voorzien van een scanner voor vingerafdrukken. Enkel de duimen van de werknemers van de club worden herkend. Maar toen Herman Van Holsbeeck nog manager van de Brusselse club was, stond er nog een extra afdruk in de database. Die van Mogi Bayat.

"Soms leek het alsof het niet het kantoor van Herman was, maar dat Bayat er de baas was", zegt een concurrerende makelaar.

De nauwe samenwerking tussen Van Holsbeeck en Bayat is een van de redenen waarom nieuwe baas Marc Coucke de manager aan de deur heeft gezet.

Maar ook nu Van Holsbeeck niet meer als clubleider opereert, blijft de band met Bayat innig. Wekelijks wordt hij nog samen met Bayat gesignaleerd. Vooral in de tribunes. En nu ook voor de ogen van het gerecht.