© BELGA

DISCUSSIE. Een Antwerps burgemeester met maar 5% van de stemmen… kan dat?

Kris Peeters (CD&V) gaat het in Antwerpen hard spelen. Als blijkt dat de N-VA hem nodig heeft voor de coalitievorming en hij de sleutel in handen heeft, zou hij het burgemeesterschap opeisen.

ph

“Het is eerst aan de Antwerpenaar om zijn keuze te maken”, benadrukte Peeters, die maandag op de rooster werd gelegd in het praatprogramma Gert Late Night. “Maar elke verkiezing heeft haar verrassing en we hopen dat wij dat zullen zijn, op 14 oktober.”

Algemeen wordt aangenomen dat Bart De Wever in de burgemeestersstoel blijft zitten en zijn N-VA-fractie de grootste zal blijven in de gemeenteraad. Maar bij een coalitievorming heeft een kleinere partij, bijvoorbeeld de CD&V, mogelijk de macht om iets te forceren en het hoogste mandaat naar zich toe te trekken. Ook met een partijscore van pakweg 5%. “Die hypothese is wat aan de lage kant, maar het zou kunnen”, aldus Peeters bij Gert Verhulst.

Wat denkt u? Is zo’n scenario in Antwerpen mogelijk, en wenselijk? Kan de CD&V, ook al is ze een kleinere fractie, ‘depanneren’, en zo uitdager Kris Peeters naar voren schuiven voor de sjerp in Antwerpen?

Reageer via onderstaand formulier. Een selectie van de reacties bundelen we woensdag in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018