Vooruit wil minimumlonen verhogen naar 2.500 euro per maand: “Zo zullen veel meer mensen willen werken”

Vooruit wil de minimumlonen met 500 euro per maand verhogen, tot 2.500 euro. Dat voorstel lanceert voorzitter Melissa Depraetere op de vooravond van 1 mei. “Met een hoger minimumloon zullen veel meer mensen willen gaan werken”, klinkt het.

Siska Thuysbaert

Aan de vooravond van 1 mei, de Dag van de Arbeid, blazen de socialisten naar goede gewoonte verzamelen om hun hoogdag te vieren. Tijdens die bijeenkomst in de haven van Gent vuurde Melissa Depraetere haar troepen nog eens aan in aanloop naar de verkiezingen. De 1-mei-speech van de Vooruit-voorzitter bevatte ook een opvallend voorstel om de minimumlonen te verhogen met maar liefst 500 euro. Vandaag ligt het minimumloon in België rond de 13 euro per uur. Als het van de socialisten afhangt, moet dat bedrag stijgen naar 15 euro per uur na de verkiezingen. Dat betekent op maandbasis een verhoging van ongeveer 2.000 euro naar 2.500 euro.

Melissa Depraetere (Vooruit) wil de minimumlonen verhogen met 500 euro. — © BELGA

“Alle mensen die elke dag gaan werken verdienen een loon waar ze deftig van kunnen leven”, speechte Depraetere. Maar de voorzitter zet de verhoging van de minimumlonen vooral in de markt als een instrument om het verschil tussen werken en niet werken te vergroten. “Met een hoger minimumloon zullen veel meer mensen willen gaan werken”, klinkt het.

“Alle mensen die elke dag gaan werken verdienen een loon waar ze deftig van kunnen leven. Met een hoger minimumloon zullen veel meer mensen willen gaan werken”

Melissa Depraetere

Voorzitter Vooruit

Stapje verder

Eerder in de kiescampagne lanceerden de Franstalige socialisten al een gelijkaardig voorstel. De PS gaat zelfs nog een stapje verder dan Vooruit. Voorzitter Paul Magnette mikt op een verhoging naar 2.800 euro per maand, ofwel 17 euro per uur. Dat voorstel kreeg toen de wind van voren vanuit de bedrijfswereld. Zij vrezen dat de loonstijgingen op hun conto terechtkomen. “Als het de bedoeling is om het netto-inkomen van mensen te verhogen, dan moet dat via fiscale hervormingen en een efficiënter overheidsbedrijf”, reageerde het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) toen op de PS-plannen.

Het voorstel van Vooruit kadert in een breder pakket aan maatregelen om de koopkracht te beschermen. Zo wil Depraetere ook sleutelen aan de loonnormwet. Die bepaalt hoeveel de loonkosten mogen stijgen. “We moeten vakbonden toelaten om opnieuw écht te onderhandelen voor hogere lonen”, aldus Depraetere. “Als er winst gemaakt wordt, mogen de mensen die het werk doen daar toch van mee profiteren.” Daarnaast wil Vooruit ook de automatische indexering van de lonen behouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer