Direct naar artikelinhoud
Cambridge Analytics

Cambridge Analytica verder in de problemen na uitspraken ex-directeur over centrale rol in internetcampagne Trump

Alexander Nix verlaat zijn kantoor via de achteruitgang.Beeld EPA

Alexander Nix, de baas van Cambridge Analytica, heeft het Britse databedrijf nog verder in de problemen gebracht met zijn bewering dat Cambridge Analytica de hele internetcampagne voor Donald Trump regisseerde, inclusief de campagne om Hillary Clinton zwart te maken. Nix, die inmiddels is geschorst door zijn bedrijf, zei dat tegenover een undercoverjournalist van Channel 4 die zich uitgaf voor een potentiële klant uit Sri Lanka.

Cambridge Analytica ligt van alle kanten onder vuur sinds een klokkenluider onthulde dat het bedrijf bij zijn werk voor politieke campagnes gebruik maakte van tientallen miljoenen op slinkse wijze verkregen profielen Facebook-gebruikers. Die had het overgenomen van Aleksandr Kogan, een Russisch-Amerikaanse wetenschapper die de gegevens had verzameld voor onderzoek, maar die vervolgens doorverkocht.

Lees ook: Briljant, onhandig en achterdochtig: dit is de omstreden financier van Cambridge Analytica en Breitbart

In de undercoveropnamen van Channel 4 was te zien hoe Nix en Mark Turnbull, de tweede man van het bedrijf, opschepten over hun rol bij de verkiezingscampagne voor Trump. Nix vertelde dat hij Trump vele malen had ontmoet, terwijl Turnbull vertelde hoe het bedrijf achter de campagne tegen 'Crooked Hillary' zat. "Wij stoppen die informatie in de bloedcirculatie van het internet en kijken dan toe hoe het steeds groter wordt. Het sijpelt door in de hele onlinegemeenschap, zonder dat er een naam op staat, het valt niet te traceren."

Nix en Turnbull vertelden ook dat zij voor het verspreiden van de negatieve campagneboodschappen gebruik maakten van zogenaamde 'Super PACs', politieke actiecomités die onbeperkt veel geld kunnen steken in reclame voor hun favoriete kandidaat. Daarmee begaven zij zich op gevaarlijk terrein: het is in de Verenigde Staten verboden dat dergelijke Super PACs hun activiteiten coördineren met de campagnestaf.

Nix vertelde aan de undercoverjournalist dat hij Trump vele malen had ontmoet, terwijl Turnbull vertelde hoe het bedrijf (Cambridge Analytica) achter de campagne tegen 'Crooked Hillary' zat.Beeld EPA

Meineed

Nix maakte het nog erger door zich minachtend uit te laten over Amerikaanse Congresleden die hem eerder al aan de tand voelden over de activiteiten van zijn bedrijf in het kader van het onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland in de verkiezingscampagne. De Republikeinen hielden het volgens hem bij drie vragen, terwijl de Democraten die hem wel twee uur lang doorzaagden er zo weinig benul van hadden dat hij niet bang hoefde te zijn. "Het zijn politici, ze zijn niet technisch onderlegd. Zij weten niet hoe het werkt", merkte hij schamperend op.

Lees ook: Deze man bouwde de oorlogsmachine van Trump

De Democraten willen Nix nu opnieuw ondervragen, ook omdat hij eerder tegenover de onderzoekscommissie uitdrukkelijk heeft ontkend dat Cambridge Analytica bij zijn werk voor Trump gebruik heeft gemaakt van Facebook-profielen. Dat zou hem op een aanklacht wegens meineed kunnen komen te staan.

De leiding van het bedrijf nam meteen afstand van de uitspraken van Nix, die eerder ook had gezegd dat Cambridge Analytica eventueel ook prostituees kan inzetten om tegenkandidaten zwart te maken. Volgens het bedrijf heeft het "nooit beweerd dat het de verkiezingen voor Trump heeft gewonnen".

Nut van de gevens wordt "sterk overdreven"

Op zijn beurt probeerde ook Kogan, de man die uitgewerkte Facebook-gegevens aan Cambridge Analytica verkocht, zijn straatje schoon te vegen. Volgens hem heeft hij de 270 duizend mensen die aan zijn onderzoek meededen, netjes om toestemming gevraagd. Ook beweert hij nu dat het nut van de gegevens "sterk wordt overdreven". "Waarschijnlijk heeft de campagne er alleen maar last van gehad." Dat staat haaks op wat hij drie jaar geleden nog zei tijdens een presentatie op Cambridge University. Hij had het toen over de gegevens van "ruim vijftig miljoen mensen over wie voorspellingen kunnen doen wat betreft bijna al hun karaktertrekken."

De beurzen in New York zijn woensdag licht lager geopend. Facebook zette zijn duikvlucht voort door oplopende druk om het misbruikschandaal van gebruikersinformatie en zakte nog eens 2,4 procent, na de daling van circa 9 procent in de voorgaande dagen.

Topman Mark Zuckerberg spreekt naar verluidt vrijdag zijn personeel toe over de zaak

Bezorgdheid van de bellegers over het privacyschandaal blijft en de druk op het bedrijf lijkt steeds verder op te lopen. Een groep investeerders sleept Facebook voor de rechter omdat ze zich misleid voelen en eisen compensatie. Tientallen miljarden dollars aan beurswaarde zijn door de koersval van Facebook in rook opgegaan. Topman Mark Zuckerberg spreekt naar verluidt vrijdag zijn personeel toe over de zaak.