21 oktober 2017 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

#metoo

‘In mijn omgeving is er geen enkele vrouw die niet “me too” kan zeggen.’ Zelfs als deze opmerking, van een briefschrijfster in de Volkskrant, niet honderd procent waar zou zijn, is er deze week een groot probleem boven water gekomen. Na de onthullingen over seksueel wangedrag van filmproducent Harvey Weinstein, voelden ontelbare vrouwen zich vrij te vertellen hoe zij door mannen zijn en worden lastiggevallen. Op hun werk, op straat, in het uitgaansleven, op feestjes of thuis aan de deur. Hun verhalen kregen veel bijval op sociale media, van mannen én vrouwen.

Het komt door de jaren zeventig, schreef iemand in dezelfde krant – die rare, wilde tijd, toen alles ineens kon en mocht op seksueel gebied, en aids nog niet bestond. Nu weten we beter wat misbruik is. Dat zou mooi zijn, want dan zijn we er binnenkort af. En dan konden we ook zeggen dat de seksuele revolutie de boosdoener is, de omverwerping van alle christelijk gestempelde normen.

De verhalen van – ook jonge – vrouwen doen anders vermoeden. De patronen zijn langer en dieper ingesleten. Bij een filmproducent kun je bedenken hoe het werkt: jonge actrices willen beroemd worden en zo’n man heeft de macht. Misbruik en seksuele intimidatie komen overal voor waar machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dat kunnen verschillen zijn in positie, in getal, in inkomen of simpelweg in fysieke kracht. En vroeger, hoeveel vrouwen hebben in smalle bedsteden hun ogen dichtgeknepen en hun echtelijke plichten vervuld? Misschien gebeurt het nog.

Vechten, vluchten of bevriezen, zijn de primaire reacties als je je bedreigd of overweldigd voelt. Veel vrouwen die het laatste doen, en zich dus niet verweren, vluchten daarna alsnog, in stilzwijgen, schuldgevoel en overlevingsmodus. Het is goed om meisjes weerbaar te maken, te leren hun eigen grenzen te vinden, ‘nee’ te zeggen en zo nodig van zich af te slaan. En vrouwen kunnen nu alsnog naar buiten komen en steun zoeken, of niet, als ze niet weer de confrontatie met dat verleden willen.

Maar laten we het vandaag in de #metoo-wereld eerst over de mannen hebben. Er zijn culturen waar vrouwen zich moeten inpakken omdat mannen de verleiding niet aankunnen. Of waar ze hun uiterlijk moeten neutraliseren om er niet áltijd op aangekeken te worden. Of waar ze juist een afhankelijk soort vrouwelijkheid moeten etaleren. Maar als we geloven in gelijk­(waardig)heid, moet die er gewoon zijn, zonder dat vrouwen die moeten bevechten of elk risico uit de weg moeten gaan. Het is aan mannen om gewoon respect te tonen en aan de veilige kant van grenzen te blijven.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.

commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.