Bpost bereikt akkoord met Vlaamse uitgevers over krantendistributie

© BELGA

Postbedrijf bpost heeft een akkoord gesloten met de Vlaamse uitgevers over de verdeling van kranten na 30 juni. “Dankzij dit akkoord kan bpost werkzekerheid garanderen van medewerkers met een vast contract in Vlaanderen”, zegt het bedrijf in een persbericht. De verdeling van de kranten zal op termijn door onderaannemers gebeuren.

SGG
Bron: Belga

Bpost moest onderhandelen met de uitgevers, na de beslissing van de overheid om de persconcessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften stop te zetten. De overgangsperiode ervan loopt eind juni af. Daarop ontwikkelde bpost een nieuw aanbod, waarover het sindsdien met de uitgevers onderhandelt.

Met de Vlaamse uitgevers is er nu dus een akkoord bereikt. “Het betreft een volume gelijk aan ongeveer 75 procent van de volumes die momenteel door bpost in Vlaanderen worden verdeeld”, luidt het in een persbericht. Bpost is van plan de krantenvolumes geleidelijk over te brengen naar zijn filiaal AMP vanaf 2025. Dat zal werken met onderaannemers, maar “zij zullen voor de verdeling van de kranten uitsluitend met vaste krachten werken”.

Volgens bpost kan het dankzij het akkoord “werkzekerheid garanderen van medewerkers met een vast contract in Vlaanderen” en “een belangrijke sociale schok vermijden en een zachte transitie naar een ander verdeelmodel realiseren vanaf 2025”.

Juist evenwicht

“Dit jaar zullen de kranten nog door postbodes verdeeld worden”, legt bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo uit. Vanaf 2025 en tot midden 2026 zal de verdeling gradueel, regio per regio, getransfereerd worden naar AMP. “De postbodes zullen nadien ingeschakeld worden in andere jobs”, aldus nog de woordvoerster. Zij wijst erop dat er ook heel wat natuurlijk verloop is, en op die manier kan de job van de mensen met een vast contract verzekerd worden. “Het kan wel zijn dat een aantal tijdelijke contracten op een bepaald moment worden stopgezet.”

De gesprekken met de Franstalige krantenuitgevers lopen nog, “met als doel een maximum aan volumes veilig te stellen en oplossingen te vinden om werkzekerheid te garanderen voor de medewerkers onder vast contract”. Voor de verdeling van tijdschriften heeft bpost ook een nieuw commercieel aanbod ontwikkeld.

“Het is altijd ons objectief geweest om het juiste evenwicht te vinden, tussen enerzijds het verzekeren van de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening en, anderzijds, de prijsverwachtingen van de uitgevers. Dit akkoord biedt een oplossing voor de uitgevers en de medewerkers in Vlaanderen”, zegt Chris Peeters, de CEO van bpostgroup.

Krant mag halfuur later in bus liggen

Bpost moet kranten onder de nieuwe overeenkomst met de Vlaamse uitgevers, die geldt vanaf 1 juli, op weekdagen niet langer voor 7.30 uur bezorgen, maar wel ten laatste tegen 8 uur. Dat zegt bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo. Op zaterdag blijft de deadline 10 uur.

Sociaal bloedbad vermeden

De bonden hadden volgens Geert Cools van vakbond ACOD Post liefst gehad dat de situatie bleef zoals ze was, namelijk dat de postbodes de kranten rondbrengen. Dat “voorkeurscenario” bleek echter niet compatibel met de wensen van de uitgevers en dus is het pas voorgestelde akkoord voor Cools de minst slechte oplossing.

“Het stelt gerust in de zin dat een sociaal bloedbad in Vlaanderen kan worden vermeden”, zegt hij. Hoewel de krantenbedeling geleidelijk zal verschuiven naar onderaannemers van bpost-dochterbedrijf AMP, zegt het postbedrijf werkzekerheid te garanderen voor de medewerkers met een vast contract.

De nieuwe jobinhoud zal mogelijk niet voor alle postbodes gewenst zijn, erkent Cools, maar “het belangrijkste is dat ze niet verplicht worden om ander werk te zoeken”. De vakbondsman wijst erop dat er wel nog onderhandelingen nodig zijn over overgangsmaatregelen. “We verwachten daarbij toegeeflijkheid”, zegt hij.

Minister De Sutter “tevreden dat loontrekkenden kranten blijven bussen”

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) is “tevreden dat loontrekkenden kranten en tijdschriften blijven bussen”.

De Sutter had vorige maand in de Kamer al laten verstaan dat ze geen sociale dumping wil in de krantenbedeling. Ze is daarom voorstander van een uitbreiding van de pakjeswet naar de krantenbedeling. Met die wet werden minimumeisen ingevoerd voor pakjesdiensten, waardoor zij kunnen rekenen op een minimumloon en recht op rust.

Dat er nu duidelijkheid is in Vlaanderen, stemt de minister tot tevredenheid. “Hiermee is de onzekerheid bij een deel van het postpersoneel en de klant alleszins weg”, zegt ze. “Die helderheid moet er ook zo snel mogelijk komen in Wallonië en Brussel. Daarvoor moet natuurlijk iedereen zich kunnen vinden in de inhoud van het akkoord. Ik hoop ook daar op witte rook binnenkort.”

De Sutter is tevreden dat er alvast een einde komt aan de poststaking in het zuiden van het land. De bonden kondigden donderdag een akkoord aan met de directie “over de tewerkstelling bij bpost”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen