© sven van haezendonck

Luc Vis is nieuwe eigenaar van pand op Vismarkt: "Als het lukt, open ik een vispaleisje"

Luc Vis is de nieuwe eigenaar van het pand van vishandel Emiel op de Mechelse Vismarkt. Hij praat met bevriende chefs om er een visrestaurant te openen. Zelf maakt hij plannen voor een viskraam op het terras aan de Dijle.

Sven Van Haezendonck

Wie Luc Mariën (59) zegt, zegt vis. Voor het tweede jaar op rij ging de bekende visboer uit Sint-Katelijne-Waver, een geboren en getogen Mechelaar, gisteren bakharing bereiden in het woonzorgcentrum Hof van Egmont. “Boekstering met juinsaus, patatten met pellen en groene boontjes. Dat is een echt Mechels gerecht. De senioren zijn daar zo zot van en het zijn tradities waar ik zelf van houd”, zegt Luc.

Het mag dus niet verbazen dat hij ook de traditie van vis op de Vismarkt niet verloren wil laten gaan. Eind juni sloot vishandel Emiel de deuren, maar sinds gisteren is Luc Vis officieel eigenaar van het pand. “De vroegere uitbaatster Liliane Hanssen, de mama van de recent gestopte uitbaatster Claire, was mijn gastronomische moeder. Toen ik hier in 1977 bij hen op de Vismarkt werkte, heeft zij mij alles geleerd over vis. Zij kon ongelofelijk lekker koken. Dat waren mijn eerste stappen in de ‘viskunde’ en in de gastronomie. Voor haar gezin bereidde ze elke dag twee soorten vis. Omdat ik lange dagen klopte, mocht ik mee-eten. Ook van Emiel zelf heb ik veel geleerd. Als Liliane en Jos met vakantie gingen, kwam Emiel nog eens in de winkel staan. De aankoop van dit pand is voor mij dus ook een emotionele gebeurtenis”, vertelt Luc.

Voor hem is het een uitgemaakte zaak dat er in het pand over afzienbare tijd opnieuw iets met vis wordt gedaan. “Het allerliefste zou ik er een viswinkel in houden, maar gezien mijn leeftijd is dat geen optie. Ik word volgend jaar 60 en het is moeilijk om geschikt personeel te vinden”, geeft Luc aan. De kans is groot dat er in het pand een visrestaurant op niveau komt. “Daarover praat ik momenteel met twee culinaire vrienden, chefs uit het Mechelse die heel graag iets met vis willen doen. Ze zijn heel erg enthousiast over het pand, maar meer details kan ik voorlopig nog niet geven.”

Maatjes en gebakken vis

Zelf maakt hij plannen voor een viskraam op de het plein. “Daarvoor moet ik natuurlijk wel eerst nog toestemming krijgen van de bevoegde diensten, maar als het lukt, open ik volgend jaar een vispaleisje op de Vismarkt. Het is mijn bedoeling om een kraam te plaatsen tegen de leuningen van de Dijle aan, met het gezicht naar het plein. Daar zou ik maatjes en gebakken vis verkopen, een beetje naar het voorbeeld van ons concept op de zaterdagmarkt met statafeltjes. Omdat het publiek hier natuurlijk iets anders is, zouden we op vrijdagavond een after work kunnen organiseren”, legt Luc uit.

Over zijn project had de traiteur en marktkramer ook al informele gespreken met enkele leden van het stadsbestuur. “Zij reageerden alvast enthousiast. De plannen die we hebben, zijn mooi. Het is niet zomaar een kraam dat wij hier willen neerzetten, maar een vispaleis. Het moet iets worden dat de traditie van vis op de Vismarkt alle eer aandoet. Je moet de zee al ruiken als je het ziet staan. Voor minder gaan we niet.”