© Joris Herregods

Carole Lamarque nieuwe bestuurder Havenbedrijf: “Ik ben hier erg trots op”

Met haar kantoor aan het stadspark en haar woning op het Eilandje kent marketeer Carole Lamarque (45) Antwerpen als haar broekzak. De haven moet ze nog leren kennen, iets waar ze als kersvers bestuurder van het Havenbedrijf nu volop aan werkt.

Christoph Meeussen

Op 12 september zal het bestuur van de Antwerpse haven een nieuw gezicht zien opduiken. Aan het roer komt mee Carole Lamarque te staan, een Antwerpse marketeer, en founding partner van het consultancykantoor Duval Union. Ze schreef ook het boek Influencers, onder meer over reclame in tijden van sociale media.

Van opleiding is ze naar eigen zeggen ‘marketeer pur sang’, met opleidingen aan scholen als Vlerick en Solvay.

Trots

“Ik ben hier erg trots op. Voor mij is het een hele eer”, zegt Lamarque. “Mengaf aan dat er in de huidige samenstelling niet echt iemand met marketingexpertise is. Zelf ben ik specialist in digitale marketing. Data zijn ook de toekomst voor een haven. Ze moet zich klaarmaken voor zaken als blockchain of een dataplatform.”

Grote bedrijven

Haar digitale expertise zette Lamarque eerst in bij grote bedrijven als Shell, Proximus en Telenet. Bij Duval Union Consulting helpt ze haar klanten op vlak van marketing te innoveren. Die kennis wil ze dus ook maandelijks meenemen richting Havenhuis.

Tanker

Wordt de haven niet al eens een logge tanker genoemd? “Dat wordt gezegd, maar de kracht die zo’n tanker uitstraalt is een onwaarschijnlijk voordeel”, klinkt het. “Maar je hebt een goede kapitein nodig. Ik denk dat ze die met Jacques (Vandermeiren, red.) hebben. Ik ken hem – net zoals de andere bestuurders – nog niet, maar kijk er wel naar uit hem te ontmoeten. Naar het schijnt wordt hij wel eens een wervelwind genoemd, en is hij een loper. Zelf liep ik ook al acht marathons.”

Kloppend hart

Wat valt haar op aan de haven? “Het belang van de haven, dat het een kloppend hart is”, vervolgt de onderneemster. “Zestig procent van alle consumptiegoederen passeert hier. Ik was me er niet van bewust dat het zo groot was, maar ik ben eens op de grote luchtfoto in het Havenhuis gaan staan. Dan pas besef je hoe groot de haven is.”

Het voordeel van Antwerpen tegenover andere havens vindt ze de positie van de haven – ver in het binnenland – en de ‘panache’ van de medewerkers, ook bij de havenarbeiders.

Nog studeren

Tegelijk geeft ze aan nog heel wat te moeten studeren. “Zoals de meeste klanten ben ik niet zozeer vertrouwd met waar ze precies mee bezig zijn. Mijn rode draad is de innovatieve kant van marketing. Maar ik ben volop mijn huiswerk aan het doen, verslagen aan het doornemen, enzovoort.”

Lamarque vervangt Annemie Turtelboom. Bij Open Vld Stad Antwerpen klinkt het dat ze namens de partij wordt gestuurd, waarbij ze werd geselecteerd op basis van haar kwaliteiten in het bedrijfsleven. Toch benadrukt ze niet politiek actief te zijn. “Ik heb geen partijkaart en heb alleen ondernemersambities”, zegt ze.

Onverenigbaar

Turtelboom zelf moest stoppen met haar mandaat omdat ze nu lid is van de Europese Rekenkamer, die onder meer controle uitoefent op Europese projecten. Daar kan ook de Antwerpse haven in betrokken zijn.

WIE BESTUURT DE HAVEN?

De raad van bestuur controleert en adviseert de directie van het Havenbedrijf. Ze neemt ook grote strategische beslissingen.

In de raad zitten momenteel een aantal politieke bestuurders zoals Marc Van Peel (CD&V), Bart De Wever, Koen Kennis, Nabilla Ait Daoud (N-VA), en – sinds 2016 nog maar één iemand uit de oppositie – Leen Verbist (sp.a).

Verder telt het bestuursorgaan ook onafhankelijke bestuurders, veelal uit het bedrijfsleven. Het gaat om Hein Deprez (Greenyard), Stéphane Verbeeck (ex-Voka/Gands Project Development), Jules Noten (Vandemoortele), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium) en Giulia Van Waeyenberge (Sofina). Onder anderen haventopman Jacques Vandermeiren, secretaris Luk Laerenbergh, Vlaams havencommissaris Jan Blomme en revisor Erik Clinck (KPMG) vervolledigen het lijstje.

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge