Buitenlandminister Lahbib ontbiedt Chinese zaakgelastigde over hacking van parlementsleden

© EPA-EFE

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib ontbiedt de zaakgelastigde van de Chinese ambassade in ons land. Dat doet ze na berichten dat CD&V-parlementslid Els Van Hoof, die voorzitter is van de commissie Buitenlandse Zaken in de Kamer, gehackt is door China.

Bron: BELGA

“Parlementsleden moeten vrij kunnen werken. Dat is de basis van onze democratie”, schrijft Lahbib op X. “Naar aanleiding van recente berichten over intimidatie en hacking van Belgische parlementsleden, zal de Chinese chargé d’affaires worden ontboden.”

Het nieuws over de hacking van Van Hoof staat donderdag in het Nieuwsblad, en werd woensdag ook al gebracht door het Franstalige tijdschrift Le Vif. “Het feit alleen al dat het Chinese regime mij kan lokaliseren, is heel bedreigend”, zegt Van Hoof over de zaak. Ze kadert de hacking in een reeks bedreigingen die ze naar eigen zeggen al enkele jaren voelt vanuit het regime. “De Chinese ambassadeur heeft me bijvoorbeeld al meermaals geïntimideerd.”

Behalve Van Hoof zou ook Samuel Cogolati (Ecolo), ondervoorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, de e-mail hebben ontvangen én geopend waarmee de hackers hebben kunnen toeslaan. Beiden zijn lid van IPAC, een internationale vereniging van parlementsleden die werken rond mensenrechten in China.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen