Direct naar artikelinhoud
Landbouw

Boeren krijgen ongelijk in strijd met Fernand Huts over gronden

Landbouwer Pieter Van Poucke en zijn partner hadden wat graag enkele gronden gekocht.Beeld Joris Casaer

De klacht van de boeren over de verkoop van Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond van het Gentse OCMW aan Fernand Huts is onontvankelijk. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Gent beslist.

Huts kocht in 2016 via een Luxemburgse vennootschap 450 hectare Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond van het Gentse OCMW voor 17,5 miljoen euro. Landbouwer Pieter Van Poucke en zijn partner vroegen de ontbinding van de verkoop. De gronden waren geregistreerd als 72 percelen en moesten in verschillende loten verkocht worden, stelde hun advocaat Nic Reynaert bij de behandeling van de zaak. “Op die manier konden de boeren niet meedingen naar de goedkope landbouwgrond. We spreken over een verkoopprijs van 39.000 euro per hectare, terwijl landbouwgrondprijzen hier en in Nederland makkelijk tussen de 80.000 en 100.000 euro liggen.”

Volgens de eisers was er sprake van onterechte staatssteun van het OCMW aan Huts. “Het stuk grond was 20 miljoen euro waard volgens het taxatieverslag, en in 2016 was dat al 22,5 miljoen. Dat is staatssteun van 5 miljoen euro bij een verkoop voor 17,5 miljoen euro”, pleitte Reynaert.

‘Dat is staatssteun van 5 miljoen euro’
Nic Reynaert, advocaat

De rechtbank ging niet in op de vraag tot schadevergoeding, maar oordeelde dat de klacht onontvankelijk is. De boeren hadden in Nederland naar de rechter moeten stappen en toonden geen belang aan, aldus de rechtbank.