Direct naar artikelinhoud
NieuwsPremier League

‘Kleine magiër’ Leandro Trossard wijst Arsenal de weg in volle titelstrijd

Arsenal-aanvaller Leandro Trossard viert de ruime zege tegen Chelsea in de Premier League.Beeld Photo News

Als Arsenal straks voor het eerst in twintig jaar de Engelse landstitel verovert, dan krijgt Leandro Trossard een voorname rol in de kampioenenfilm. Wat maakt de stille kracht zo speciaal voor trainer en ploegmaats?

“Won je een half miljoen, wat zou jij dan doen?” Zowaar dook afgelopen weekend de naam van Leandro Trossard op in een verhaal van de tabloid The Sun. Trossard kreeg een vermelding in een stuk over de liederlijke levenswandel van Luca Brecel na zijn wereldtitel in het snooker. Over hoe de Limburger er zijn prijzenpot doorjaagde met een Ferrari en een Porsche, exclusieve reizen, tattoos, een beroemde rapper en dure etentjes.

Ook zijn weekje met Trossard in Spanje kwam aan bod. Toevallig logeerden beide gouwgenoten afgelopen zomer in hetzelfde hotel. Brecel stuurde hem een bericht, een dag later raakten ze aan het zwembad aan de praat. Trossard regelde tickets voor Brecel en zijn vriendin voor een oefenmatch tussen Arsenal en Barcelona in de VS.

Over Trossards escapades gaat het in de Britse media niet. Hij ligt nog twee jaar onder contract. Meestal het moment waarop een Premier League-club beslist of ze een bijna-dertiger probeert te verkopen, of wanneer ze een speler een laatste keer fors opslag geeft. Gezien zijn prestaties in 2024 heeft Trossard zich in een goede onderhandelingspositie gewurmd.

Remco Evenepoel was dinsdagavond in Londen getuige van zijn tweede bepalende treffer in vier dagen, tegen Chelsea (5-0). In de titelstrijd wijst hij Arsenal de weg. “Ik ben heel gelukkig hier”, zei Trossard na de match.

Veelzijdigheid

Wanneer hij de vraag krijgt of hij liever als basisspeler schittert of als supersub haalt hij de schouders op. “Ik heb het allebei al gedaan. Ik wil gewoon het team iets bijbrengen.”

Er is een tijd geweest dat zijn trainer, Mikel Arteta, voor een match werd gevraagd waarom Trossard de voorkeur kreeg op de Braziliaan Gabriel Martinelli. Goals tegen Porto, Bayern, Wolves en Chelsea hebben dat thema van de agenda geveegd. Trossard is de kleine magiër, geprezen door zijn coach wegens zijn veelzijdigheid en scorend vermogen. Hij kan op alle aanvallende posities uit de voeten, ook als spits.

Trossard: "Ik wil gewoon het team iets bijbrengen."Beeld AP

Trossard startte dit seizoen in 21 van Arsenals 48 matchen in alle competities. Ondanks een gebrek aan constante kan hij daar 10 goals tegenover zetten: 5 met rechts, 4 met links en 1 met het hoofd. Het is zijn tweevoetigheid die hem zo onvoorspelbaar maakt.

In de kleedkamer van Arsenal is Trossard graag gezien. Gul in de grappen, gul in de inspanning. Met Bukayo Saka (14 goals, 9 assists), Martin Odegaard (8 goals, 8 assists), Kai Havertz (9 goals, 5 assists), Declan Rice (6 goals, 6 assists) en Martinelli (6 goals, 4 assists) zit hij in de competitie in de dubbele cijfers.

Toch heeft er maar een de titel ‘kleine magiër’ gekregen van zijn trainer.