Supporters van KRC Genk getuigen na rellen: “Ter plaatse genaaid, vlak naast mijn oog”

Grote kasseien die door de ruiten van de bussen gegooid werden. Glasscherven die in het rond vlogen. Wenende kinderen. En de politie die niet ingreep. De verhalen van de supporters van KRC Genk over de rellen van gisterenavond zijn allemaal gelijkaardig. “Ik werd geraakt door een steen, vlak naast mij oog en ben ter plaatse genaaid”, vertelt één van de supporters.

hdb

De vele Genk-supporters die gisteren na de derby STVV-KRC Genk bekogeld werden met stenen in en rond de supportersbussen, zijn daags na de rellen nog zwaar onder de indruk. Een jonge twintiger raakte gewond. “Na de match gingen we terug naar onze bus, die voor de brug geparkeerd stond”, zegt de supporter van KRC Genk, die anoniem wil blijven. “Terwijl we buiten aan het wachten waren hoorden we rumoer van boven op de brug. Iemand zei dat ze met stenen aan het gooien waren. Ze hadden goed zicht over ons, van op de brug. Ik draaide mij om en voelde iets tegen mijn gezicht vliegen. Ik voelde het bloed lopen en mijn oog werd heel dik. Ik ben naar de ambulance gegaan en ben ter plaatse in het stadion genaaid. Twee draadjes, juist langs mijn oog. Als de steen een paar centimeter verder was gevlogen, was mijn oog geraakt. Iedereen zei dat ik heel veel geluk heb gehad. Toen ik verzorgd werd, zag ik dat er ook een andere jongen met verwondingen werd binnengebracht. Hij was er precies iets heftiger aan toe: hij had een bloedneus en er kwam bloed uit zijn mond. Ik heb ook verhalen gehoord van iemand die KO zou zijn geweest.”

De supporter zegt dat de politie lang gewacht heeft om in te grijpen. “Het heeft minstens een kwartier of twintig minuten geduurd voor de politie kwam”, zegt hij. “We voelden ons echt niet veilig. Er waren kindjes van een jaar of zeven, acht die aan het wenen waren. Het was echt niet normaal.”

Overal glas

Dat zegt ook supporter Johan Verheyen uit Nieuwrode. “Toen we net in de bus zaten werd de ruit kapot gegooid”, vertelt hij. “We schrokken. Een paar seconden later vloog een grote kassie vlak achter mijn hoofd door de ruit. Het glas vloog overal in het rond. We zagen dat ze van op de hoger gelegen berm op ons aan het mikken waren en zijn achter de bus gaan schuilen zodat we niet geraakt konden worden. Toen ze naar beneden probeerden te komen zijn er een paar Genk-supporters tussengekomen om hen tegen te houden. De politie is al die tijd niet tussengekomen. Ik ben het tegen een steward gaan melden zodat die de politie kon verwittigen, maar er gebeurde niets. Het duurde zeker een kwartier tot twintig minuten voor ze reageerden.”

Dijbeen

KRC Genk-supporter Laure Follon (23) uit Paal werd geraakt door een steen. “We waren naar onze bus aan het wandelen. We zagen dat iedereen stil stond omdat er bommetjes en stenen naar beneden werden gegooid”, vertelt ze. “Het werd erger en erger, ze gooiden met klinkers en kasseien. Toen het escaleerde zijn we gaan lopen en heb ik iets tegen mijn dijbeen gekregen. Een klinker of kassei die eerst tegen de grond terecht kwam en terug naar boven kaatste. Ik ben blijven lopen om zover mogelijk weg te zijn en ben naar de EHBO-post in het stadion gegaan om mij te laten verzorgen. Mijn been is gezwollen en rood en ze hebben er ijs op gelegd. Gelukkig is het niet te erg, maar ik was echt in paniek. Er was chaos. Iedereen liep een andere richting uit om maar niet geraakt te worden en we raakten elkaar kwijt. Ook onze bus was helemaal beschadigd door de kasseienregen. Er was een heel raam uit en overal lag glas.”

Verontrust

KRC Genk reageert als club kort op de rellen. “We horen dat er een pak schade is, zowel aan de bussen als mensen met verwondingen”, zegt woordvoerder Willem Boogaerts. “Onder de supporters waren ook enkele gezinnen met kinderen. Het heeft niets meer met voetbal te maken. Het verontrust ons. We rekenen er als club op dat de politie en de ordediensten hun werk doen en dat ze de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn opsporen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer