© bfm

IN BEELD. Geen water meer in sluis van Wijnegem

Wijnegem -

De Noordersluis van Wijnegem is momenteel drooggezet in het kader van een periodieke revisie. Dat levert bijna unieke beelden op.

 De Vlaamse Waterweg voorziet periodieke inspecties en onderhoud van alle kunstwerken in het patrimonium van kanalen. “Hier in Wijnegem worden momenteel onder meer de segmentverlaten van de sluis volledig gereviseerd”, vertelt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Deze zorgen ervoor dat er water in en uit de sluis komt. Deze zijn verwijderd en worden momenteel in ons eigen technisch atelier in Mol volledig nagekeken en indien nodig hersteld, geconserveerd en geschilderd.

Dat de sluis van Wijnegem droogstaat hoeft dit keer dus niet tot ongerustheid te leiden. In droge periodes komt het al eens voor dat De Vlaamse Waterweg met grote pompen het water terugbrengt naar het hoogste gelegen kanaaldeel om te vermijden dat het peil al te drastisch zou zakken.

Het sluizencomplex van Wijnegem bestaat uit twee sluizen van 136 lang en 16 meter breed en daarnaast ook nog één grotere duwvaartsluis van 200 lang en 24 meter. Het verval op het Albertkanaal bedraagt hier 5,7 meter. (jaa)

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners