Groothertogelijk paar van Luxemburg op staatsbezoek in ons land

De Luxemburgse groothertog Henri en Belgische koning Filip, die neven zijn, vierden maandag al samen hun verjaardag.© BELGA_HANDOUT

De Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa brengen van 16 tot en met 18 april een staatsbezoek aan ons land. Ze zullen samen met koning Filip en koningin Mathilde Brussel, Gent en Luik bezoeken.

Bron: BELGA

Met het staatsbezoek tonen beide landen aan dat ze willen blijven investeren en samenwerken op het vlak van duurzame economische ontwikkeling, e-health, ruimtevaart, defensie, en onderwijs, zegt het koninklijk paleis.

Het programma start dinsdag in Brussel met een ceremoniële ontvangst op het Paleizenplein in Brussel, een bezoek aan het Brusselse stadhuis en een staatsbanket in het Kasteel van Laken.

Daags nadien openen de koning en de groothertog het Economisch Forum in het Egmontpaleis in Brussel, terwijl de koningin en de groothertogin de tentoonstelling Histoire de ne pas rire. Surrealisme in België aandoen in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Daarna reist de delegatie naar Gent voor een bezoek aan North Sea Port en de Belgische motorenbouwer Anglo Belgian Corporation (ABC). Vervolgens trekt het gezelschap naar de Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods. De dag wordt in Brussel afgesloten met een concert van het Filharmonisch Orkest van Luxemburg in Flagey, aangeboden door het Luxemburgse hertogpaar. 

Neven

Op donderdag gaan de koning en groothertog naar de vliegbasis van de Belgisch-Luxemburgse 15e Wing Luchttransport in Melsbroek, waar het transportvliegtuig A400M gestationeerd is. Daarna trekken ze naar de Universiteit van Luik voor een seminarie over cyberdefensie en ruimtevaart. De koningin en de groothertogin bezoeken ondertussen Child Focus in Brussel. Nadien gaat het gezelschap naar het Prinsbisschoppelijk Paleis in Luik waar een thematische lunch over Belgisch-Luxemburgse grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden wordt gehouden. Het staatsbezoek wordt afgesloten met een ontmoeting met de bevolking op het Sint-Lambertusplein in Luik. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Groothertog Henri is een neef van onze koning. Zijn overleden moeder Josephine-Charlotte was de oudere zus van koning Albert II, de vader van koning Filip.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen