Grote verschillen tussen ziekenhuizen in behandeling na beroerte

© BELGAIMAGE

De kans om snel de juiste behandeling te krijgen na een beroerte varieert sterk tussen ziekenhuizen. Dat is ook zo voor het risico op complicaties. In sommige ziekenhuizen is het risico om te overlijden bijna vijf keer hoger dan in andere. Dat schrijft De Morgen dinsdag op basis van een analyse door het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ).

Bron: BELGA

Een beroerte is het gevolg van een probleem met de bloedvaten in de hersenen. Dat kan een bloedklonter zijn die de doorstroming van bloed naar een deel van de hersenen belemmert – een herseninfarct – of een hersenbloeding. Elk jaar krijgen naar schatting 13.000 mensen in Vlaanderen een beroerte. Om blijvende gevolgen zoals verlamming en spraakproblemen te vermijden, is een snelle en juiste behandeling cruciaal.

Om een bloedklonter op te lossen, kan via een infuus medicatie worden toegediend, een zogenoemde trombolyse. Volgens de medische richtlijnen is dit bij zo’n 15 à 20 procent van de patiënten met een beroerte door een bloedklonter de meest aangewezen behandeling. Slechts iets meer dan de helft van de ziekenhuizen haalt die norm. Het percentage patiënten dat een trombolyse krijgt ligt gemiddeld te laag (11 procent) en varieert van 1,3 procent (AZ Lokeren, inmiddels opgegaan in VITAZ) tot 21 procent (UZ Gent).

Complicaties

Het VIKZ ging ook na wat het risico is op complicaties tijdens het ziekenhuisverblijf. Gemiddeld 4 procent van de patiënten loopt een longontsteking op als gevolg van slikproblemen die typisch zijn bij een acute beroerte. Dat aandeel loopt in sommige ziekenhuizen op tot het dubbele.

Het risico op een urineweginfectie bedraagt gemiddeld 5 procent, en maximaal 13 procent. 

LEES OOK. Borstkankerpatiënten hebben in Vlaanderen steeds hogere overlevingskans, maar er blijft verschil tussen de ziekenhuizen (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen