Debat over schadevergoedingen na aanslagen Brussel start in rechtbank

Archiefbeeld: veroordeelden Abrini, Krayem en Abdeslam tijdens het strafluik van het terreurproces.© BELGA

Het debat over de burgerlijke belangen op het proces over de terreuraanslagen in Brussel van 22 maart 2016 start dinsdag om 14 uur in het Justitia-gebouw in Haren. Zeven maanden na de veroordeling van de acht daders zien de advocaten van de burgerlijke partijen en van de verdediging elkaar zo terug voor het hof van assisen, om het te hebben over de schadevergoedingen die de daders aan de slachtoffers moeten.

Bron: BELGA

Het strafluik van het proces is afgesloten op 15 september vorig jaar, toen het hof van assisen het arrest velde over de strafmaat. Maar het burgerlijke luik dus nog niet. Het debat daarover zal vier of vijf dagen duren. De advocaten van de burgerlijke partijen zullen de bedragen voorstellen van de schadevergoeding waar hun cliënten volgens hen recht op hebben. De advocaten van de verdediging krijgen daarna het woord om eventueel die bedragen te betwisten en te vragen om ze te verminderen.

LEES OOK. Wat moeten we onthouden van het proces van de eeuw? “De optimisten hebben gelijk gekregen” (+)

“Zowel de burgerlijke partijen als de veroordeelden krijgen het woord”, zegt Anne Leclercq, woordvoerster van het assisenhof. Er zijn 1.216 burgerlijke partijen in deze zaak, maar het is niet bekend of ze allemaal op de hoorzitting zullen zijn. De voorzitster van het hof eiste niet dat de veroordeelden persoonlijk aanwezig zouden zijn. Volgens het federaal parket zullen Mohamed Abrini en Bilal El Makhoukhi er zelf niet zijn.

Het hof, de voorzitster en de twee bijzitters, trekken zich vervolgens terug voor een beraadslaging. In de dagen of weken nadien volgt een arrest over de schadevergoeding. Het debat vindt plaats zonder jury. Hun opdracht zat erop na het strafluik.

LEES OOK. Terreurslachtoffers exact 8 jaar na aanslagen herdacht in Brussel: “Signaal aan slachtoffers dat we hen niet vergeten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen