Grote Bevraging: PVDA maakt zich sterk dat strijd tegen armoede dé topprioriteit is voor Antwerpenaren

Een grote meerderheid van de Antwerpenaren (61 procent) vindt de strijd tegen armoede dé grote prioriteit voor het beleid in Antwerpen. Meer dan 40 procent van de Antwerpenaren vindt het ook een goed voorstel om het leefloon op te trekken tot boven de armoedegrens. Dat moet blijken uit een grote bevraging bij 9.000 Antwerpenaren door de linkse oppositiepartij PVDA.

joro

In september startte de PVDA met ‘De Grote Bevraging’. Vijf maanden lang trokken honderden vrijwilligers van de linkse partij de straat op om een veertigtal programmapunten voor te leggen aan bijna 9.000 mensen. Het overgrote deel vulde een papieren exemplaar in tijdens een van de veldtochten. Enkele duizenden anderen gaven hun mening via de website van de partij. PVDA geeft dan ook toe dat het misschien niet om een perfecte weerspiegeling van de Antwerpse bevolking gaat.

De deelnemers werd gevraagd om de drie belangrijkste stedelijke thema’s aan te geven en voor tien thema’s het beste voorstel te kiezen uit vier mogelijkheden. Heel wat respondenten deden ook zelf nieuwe voorstellen. Verder moest worden aangegeven in welke mate men akkoord was met twee stellingen over het stedelijk beleid.

De meest opvallende vaststelling uit De Grote Bevraging is het belang dat de Antwerpenaar hecht aan de strijd tegen armoede. Bijna zes op tien respondenten plaatst het aanpakken van armoede in de top drie van belangrijkste thema’s, waarvan 36 procent het aanduidt als eerste prioriteit.

Maar liefst 43 procent van de deelnemers van De Grote Bevraging ondersteunt het voorstel om het leefloon op te trekken tot boven de armoedegrens, wat het voorstel meteen het meest populaire voorstel uit de hele bevraging maakt.

“Dat armoede zo hoog scoort is wel opvallend, maar niet onverwacht”, stelt PVDA in een persbericht. “In Antwerpen groeit immers één kind op vier op in armoede, onwaarschijnlijk veel voor een rijke havenstad. Dat raakt iedereen, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau of woonplaats. Hoewel er uitschieters zijn bij invalide en werkloze respondenten, staat armoedebestrijding ook bij werkende mensen en hooggeschoolden afgetekend op nummer één.”

De PVDA ziet in deze resultaten het bewijs dat het armoedebeleid van het centrumrechtse stadsbestuur faalt. “Door de vermarkting van het sociaal werk wordt het steeds moeilijker om mensen op lange termijn te helpen, de befaamde 1 euro-maaltijden bereiken dagelijks amper 50 van 20.000 kinderen die in armoede opgroeien en tot 2017 bleven er mensen afgesloten worden van water”, aldus de partij van frontman Peter Mertens. De partij maakt van armoedebestrijding haar hoofdthema voor de komende verkiezingscampagne met de boodschap ‘geef armoede geen kans’.

Na armoede, dat door 58 procent van de deelnemers bij de drie belangrijkste thema’s geplaatst wordt, volgen veiligheid (45 procent), duurzaamheid (33 procent), mobiliteit (32 procent) en zorg (29 procent).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018