Oppositieleider Benny Gantz dreigt uit de Israëlische regering te stappen als premier Netanyahu niet met een duidelijk plan komt voor Gaza.

Ultimatum in Israël: oppositieleider Gantz stapt op uit oorlogskabinet als premier Netanyahu niet met plan komt voor naoorlogs Gaza

Oppositieleider Benny Gantz, die deel uitmaakt van het Israëlische oorlogskabinet, dreigt ermee uit de noodregering te stappen als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet met een concreet plan komt voor naoorlogs Gaza. Gantz geeft Netanyahu tot 8 juni. "Als jullie de natie naar de afgrond leiden, zullen wij ons terugtrekken uit de regering en een regering vormen die een echte overwinning kan bewerkstelligen." 

"Persoonlijke en politieke overwegingen zijn de heiligste delen van Israëls verdediging binnengedrongen." Zo richtte de oppositieleider Benny Gantz zich vanavond tijdens een persconferentie aan de Israëlische premier.

"Een kleine minderheid heeft de commandobrug van het Israëlische schip overgenomen en stuurt het naar de rotsen", klonk het verder. "Als jullie de natie naar de afgrond leiden, zullen wij ons terugtrekken uit de regering, ons tot het volk wenden en een regering vormen die een echte overwinning kan bewerkstelligen."

Spanningen in het oorlogskabinet

Het is harde taal van de oppositieleider die al sinds de start van de oorlog in Gaza samen met Defensieminister Yoav Gallant en de Israëlische premier het oorlogskabinet vormt. Maar daar wordt al langer gekibbeld over de oorlogsstrategie voor de Gazastrook. 

Meer specifiek zijn Gantz en Gallant gefrustreerd over de aanpak van Netanyahu. Het gebrek aan een duidelijk bestuursplan voor Gaza ná de oorlog en een realistisch alternatief voor Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, baart de Israëlische oorlogsministers zorgen.

Zo zei Gallant eerder deze week dat Netanyahu een "gevaarlijke koers" vaart. Ook de Israëlische legerleider Herzi Halevi deed deze week bij de Israëlische pers zijn beklag over Netanyahu. Te werk gaan zonder concreet plan voor de Gazastrook, noemde hij onbegonnen werk.

Zespuntenplan

Gantz eist nu dat Netanyahu met een duidelijk plan komt voor Gaza. Zo niet, dan stapt hij met zijn Partij van de Nationale Eenheid uit de regering. Gantz geeft Netanyahu tot 8 juni en wil dat de premier zich achter een zespuntenplan schaart. 

Daarin staat dat alle gijzelaars uit Gaza teruggebracht moeten worden en er een einde moet komen aan het bewind van Hamas in de Gazastrook. Gantz eist ook de oprichting van een gezamenlijk Amerikaans, Europees, Arabisch en Palestijns bestuur dat de burgerzaken in Gaza zal beheren en de basis zal vormen voor een toekomstige alternatieve regeringsautoriteit.

De Netanyahu van 10 jaar geleden zou het juiste hebben gedaan

Benny Gantz, oorlogsminister

Verder wil hij dat de inwoners van Noord-Israël, die sinds 7 oktober uit het gebied zijn geëvacueerd, gerepatrieerd worden. Ook de Israëlische gemeenschappen aan de grens met Gaza moeten "gerehabiliteerd" worden. 

Tot slot wil Gantz dat de relaties met Saudi-Arabië opnieuw genormaliseerd worden, want die zijn fel onder druk komen te staan door de oorlog.  

"Premier Netanyahu: de keuze ligt in uw handen"

"Premier Netanyahu, ik kijk u vanavond in de ogen en zeg u: de keuze ligt in uw handen", zei Gantz nog tijdens zijn toespraak. "De Netanyahu van 10 jaar geleden zou het juiste hebben gedaan. Bent u bereid om vandaag het juiste te doen?"

"Het volk van Israël kijkt naar jullie. Jullie moeten kiezen tussen zionisme en cynisme, tussen eenheid en politieke verdeeldheid, tussen verantwoordelijkheid en wetteloosheid, en tussen overwinning en rampspoed."

Meest gelezen